Tekoäly ei korjaa kuoppaa tiessä, mutta auttaa kunnossapidon suunnittelussa

Julkaistu 27.5.2025

Väylävirasto suhtautuu myönteisesti tekoälyn hyödyntämiseen ja haluaa rohkaista henkilöstöään tutustumaan sen mahdollisuuksiin ja rajoitteisiin turvallisesti. Tavoitteena on kasvattaa osaamista ja organisaation kyvykkyyttä, jotta tekoälyä voidaan hyödyntää tehokkaasti kaikissa väylänpidon prosesseissa aina suunnittelusta kunnossapitoon.

Juuso Kummala.

Myös tekoälyn käyttö – kuten kaikki muukin viraston toiminta – pohjautuu Väyläviraston strategiaan.

"Tekoäly kytkeytyy strategisiin tavoitteisiin, kuten asiakastarpeen ymmärrykseen, kustannustehokkaaseen väylänpitoon ja edelleen sujuvaan ja turvalliseen liikennejärjestelmään. Se mahdollistaa tiedolla johtamisen ja uuden teknologian täysimääräisen hyödyntämisen. Voimme hyödyntää analytiikkaa, automatisaatiota, robotiikkaa ja tekoälyä", kertoo toimialajohtaja Juuso Kummala väylien käyttö, turvallisuus ja tieto -toimialalta. "Kun oma osaaminen ja organisaation kyvykkyys kasvavat riittävästi, voidaan hakea tekoälyn varsinaisia tuottavuushyötyjä todellisissa väylänpidon prosesseissa", hän jatkaa.  

"Kun puhutaan sulatetusta automaatiosta ja tekoälystä, mennään jo syvälle väylänpidon prosesseihin ja järjestelmiin", Kummala huomauttaa. Esimerkiksi kunnossapidon järjestelmissä hallitaan tuhansia asiakaspalautteita, anturitietoja sekä urakoitsijoiden toimenpiteitä. Kun tietoja yhdistetään tekoälyllä, voidaan tehostaa koko ketjua asiakaspalautteesta urakoitsijan toimenpiteisiin, valvontaan ja raportointiin. "Muutos on haastavaa ja vaatii aikaa, mutta sieltä ulosmitataan todellista tuottavuutta", Kummala toteaa.  

Yhtäältä tärkeää on jokaisen asiantuntijan työn tukeminen tekoälyllä – tiedon haku, yhdistely, tiivistäminen, kuvittaminen ja analysointi – on arkea jo tänä päivänä monelle virastolaiselle.  

Eurolla enemmän ja parempaa palvelua

Virastossa on tehty nyt noin vuosi aktiivisesti töitä tekoälyn parissa. Viraston AI-osaamiskeskus johtaa hallitusti ja suunnitelmallisesti tekoälyn käyttöönottoa. Henkilöstölle on järjestetty erilaisia koulutustilaisuuksia, on pidetty työpajoja sekä kokoonnuttu aamukahvien merkeissä. Asiantuntijan työtä tukevat tekoälyn hyödyntämisen periaatteet. "Tekoälyn vastaanotto henkilöstön suunnalta on ollut positiivista. Tuen puutteesta käyttöönotto ei toivottavasti jää kiinni", Kummala kertoo.  

"Se on fakta, että tekoälyllä emme poista kuoppia tieverkosta tai estä kiskon katkeamista rataverkolla, mutta voimme kohdistaa ennakoivat kunnossapidon toimenpiteet paremmin", Kummala ennustaa. Suuri datamäärä tarjoaa mahdollisuuksia, sillä infran kunto, tehdyt toimenpiteet ja historiatieto ovat kaikki tallessa järjestelmissä.  

Tekoäly helpottaa tiedolla johtamista

Väylävirastolaiset on ideoineet jo satakunta erilaista aloitetta, joissa tekoälyä voisi hyödyntää. Kummala arvelee, että parikymmentä toteuttamiskelpoisinta ideaa etenee jo nyt jatkoon. "Uskon, että suurimmat hyödyt tekoälyssä ovat kunnossapidon prosesseissa erilaisten koneoppimisen mallien kehittämisessä ja tietojen analysoinnissa, vaikkapa siltojen, teiden, ratojen sensori- tai historiatietojen yhdistämisestä tai analysoinnista. Näin tiedolla johtaminen helpottuu."

Väylävirasto tekee yhteistyötä myös hallinnonalan virastojen kanssa sekä on mukana valtionhallinnon yhteisessä AI-kehityksessä. Kummala kannustaa viraston asiantuntijoita sekä sidosryhmiä asiakkaista yhteistyökumppaneihin pohtimaan, mitä tekoäly Väyläviraston toiminnassa voisi olla. "Kuulemme mielellämme ajatuksia muualta, sillä viisaus on useasti myös omien seinien ulkopuolella", Kummala toteaa.  

Lue myös

Pääjohtaja Wihlman: Uusi teknologia palvelee väylien käyttäjiä

Inframallien avulla kohti parempaa tiedonkulkua ja tuottavuutta

Pistepilviaineistot vauhdittavat väyläverkon kehittämistä – uusi Pispa-alusta kokoaa ja jakaa tiedon tehokkaasti

Liikennemäärien laskenta ennen ja nyt