Pistepilviaineistot vauhdittavat väyläverkon kehittämistä – uusi Pispa-alusta kokoaa ja jakaa tiedon tehokkaasti

Julkaistu 27.5.2025

Laserkeilaukseen perustuvat pistepilviaineistot ovat nousseet merkittäväksi työkaluksi Väyläviraston väyläomaisuuden hallinnassa ja kehittämisessä. Kyseessä on maanpintaa ja maanpinnalla olevia kohteita kuvaava kolmiulotteinen pistemäinen aineisto​. Tietoa kerätään tie-, rata- ja vesiväyliltä, ja sitä hyödynnetään monipuolisesti muun muassa hankkeiden suunnittelussa, tietomallinnuksessa, kunnossapidon tukena sekä väyläverkon digitaalisten kaksosten rakentamisessa.

Pistipilviaineistoa Pispa-palvelussa.

Uusi pistepilvien palvelualusta Pispa helpottaa pistepilviaineistojen käyttöä kokoamalla ne yhteen hallittavaan ja helposti navigoitavaan järjestelmään. Pispa mahdollistaa aineistojen keskitetyn tallennuksen ja jakamisen, mutta tarjoaa myös käytännöllisiä työkaluja aineistojen tarkasteluun ja laadunvarmistukseen. Karttapohjainen käyttöliittymä, automaattiset tarkistukset ja selainpohjainen katselu ja mittaaminen tekevät aineistojen hyödyntämisestä aiempaa sujuvampaa. Pispa on myös Väyläviraston konsulttien käytettävissä.

Käyttö kasvaa – analytiikka tuo uudenlaista arvoa

Laserkeilausaineistojen hyödyntäminen ei rajoitu pelkkään visuaaliseen tarkasteluun. Niistä voidaan jalostaa analytiikkaan perustuvia tietotuotteita, jotka avaavat aivan uusia näkymiä väyläverkon tilaan ja rakenteisiin. Tällä hetkellä Väylävirasto kehittää menetelmiä esimerkiksi esteiden automaattiseen tunnistamiseen, rakenneosien kartoittamiseen, ajoratamerkintöjen analysointiin sekä tien leveyden määrittämiseen kolmiulotteisena aineistona.

”Turvallisuus on myös tärkeää: maaseutualueilla laserkeilauksen avulla voidaan esimerkiksi tunnistaa yksittäisiä puita, jotka voivat aiheuttaa riskejä liikenteelle. Havainnot perustuvat tekoälyyn ja koneoppimiseen, joiden avulla aineistoista voidaan poimia olennaista tietoa yhä tehokkaammin ja luotettavammin”, kertoo Väyläviraston väylätietojen asiantuntija Lassi Tarri.

Automaatio tehostaa prosessia ja säästää aikaa

Perinteisesti pistepilviaineistojen käsittely on ollut työlästä ja aikaa vievää. Nyt automaattiset prosessit, koneoppimismallit ja tekoälyratkaisut vähentävät manuaalista työkuormaa ja nopeuttavat datatuotteiden valmistumista. Samalla analyysien laatu paranee, virheiden riski pienenee ja asiantuntijat voivat keskittyä vaativampiin tehtäviin. Automaatio mahdollistaa myös uudenlaisten tietotuotteiden kehittämisen, kuten kunnossapidon ennakoivan analytiikan.

”Väylävirasto hyödyntää ja tilaa jo nykyisellään laajasti laserkeilausaineistoja erilaisiin käyttötarkoituksiin – esimerkiksi vuosittain toteutetaan noin 800 kilometrin mobiililaserkeilaus esterekisterin ylläpitämiseksi. Verrattuna esimerkiksi Ruotsiin aineistojen hyödyntämisaste on meillä kuitenkin vielä selvästi matalampi. Uskon, että voisimme tehostaa toimintaamme ja parantaa omaisuudenhallintajärjestelmiemme tietojen laatua ottamalla laserkeilausaineiston nykyistä laajemmin ja systemaattisemmin käyttöön”, summaa Tarri.

Yhdenmukaisuus takaa hyödynnettävyyden

Jotta pistepilviaineistoista saadaan paras hyöty irti, niiden tulee olla laadukkaita ja yhdenmukaisia. Väylävirasto kehittää jatkuvasti ohjeistuksia ja standardeja, joilla aineistojen yhteismitallisuutta ja käytettävyyttä parannetaan. Selkeät laatuvaatimukset ja kattava metatieto varmistavat, että aineistot soveltuvat joustavasti eri projekteihin ja palveluntuottajien tarpeisiin.

Pispa-alustan kehittäminen jatkuu muun muassa käyttäjien palautteiden pohjalta, ja tavoitteena on saada pistepilviaineistot yhä laajempaan ja tehokkaampaan käyttöön.

Lue myös

Pääjohtaja Wihlman: Uusi teknologia palvelee väylien käyttäjiä

Tekoäly ei korjaa kuoppaa tiessä, mutta auttaa kunnossapidon suunnittelussa

Inframallien avulla kohti parempaa tiedonkulkua ja tuottavuutta

Liikennemäärien laskenta ennen ja nyt