null
null Suomen ja Venäjän presidentit Liikenneviraston höyrylaivan kyydissä - aluksen kapteeni kertoo matkasta

Suomen ja Venäjän presidentit Liikenneviraston höyrylaivan kyydissä - aluksen kapteeni kertoo matkasta

Julkaistu 28.07.2017
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin matkasivat torstaina 27.7.2017 Savonlinnan satamasta Olavinlinnaan Liikenneviraston höyrylaiva S/S Saimaalla. Risteily oli osa presidentti Putinin työvierailun ohjelmaa. Aluksen kapteeni ylitarkastaja Jukka Väisänen kertoo kokemuksesta.

Höyrylaivamatkan suunnittelu aloitettiin jo talvella 2017, kun tasavallan presidentin kansliasta otettiin yhteyttä Liikennevirastoon. Olimme erittäin otettuja tästä mahdollisuudesta saada presidentit Niinistö ja Putin vieraaksemme.

Laivallamme on kuljetettu ennenkin valtioiden ylintä johtoa, mutta edellisestä Suomen presidentin vierailusta oli vierähtänyt lähes 30 vuotta. Heinäkuussa vuonna 1989 S/S Saimaan kannella aikaa viettivät presidentti Mauno Koivisto ja hänen vieraanaan ollut Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Mutta takaisin nykypäivään. Presidenttien matkaa edelsi mittavat turvatarkastukset. Turvallisuuskeskusteluja käytiin jo keväällä, mutta ennen risteilyä, ja jopa sen jälkeen, alus ja sen ympäristö tutkittiin viimeistä piirtoa myöten. Sukeltajat tarkistivat muun muassa aluksen ja laiturit veden alta. Putinin turvamies oli myös koko ajan paikalla, eikä laivalle päässyt muita kuin nimilistalle merkityt miehistön jäsenet sekä vieraat seurueineen.

Muilta osin valmistauduimme risteilyyn, kuten aina, eli siivosimme laivan huolella. Ehkä kuitenkin normaalia lauantaisiivousta paremmin.

Matka kesti vain 15 minuuttia eli lähdimme Savonlinnan satamasta ja matkasimme Olavinlinnaan. Ehdin vaihtaa muutaman sanan molempien presidenttien kanssa ja tarjoilla heille Suomi 100 -kuohuviiniä. Tunnelma oli leppoisa ja sää suosi meitä.

Olimme miehistön kanssa tyytyväisiä. Saimme lisäksi presidentin ykkösadjutantilta jälkikäteen kiitokset siitä, että kaikki meni hyvin.
 
Lisätietoja:
ylitarkastaja Jukka Väisänen, p. 029 534 3326 tai [email protected]


Jutun kuvat: Tasavallan presidentin kanslia, kuvaaja Matti Porre.