Pääjohtaja Wihlman: Toimiva ja turvallinen väyläverkko ei synny ilman yhteistyötä

Julkaistu 27.3.2025

Väyläviraston toimintakulttuuri on vahvasti yhteistyöhön perustuva. Pyrimme toimimaan ratkaisukeskeisesti ja varmistamme oikea-aikaisen vuorovaikutuksen esimerkiksi suunnittelussa ja rakentamisessa. Tavoitteenamme on hyvä asiakaskokemus, toimivat markkinat ja osaava kumppaniverkosto, kirjoittaa Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

Henkilöitä turvavarusteissa Väyläviraston työmaalla.

Yhteistyömme niin palveluntuottajiemme, yhteistyökumppaneidemme kuin asiakkaidemmekin kanssa on aktiivista ja suunnitelmallista. Tapaamme säännöllisesti rahdinantajia, kuljetusyrityksiä, satamien omistajia sekä kansalaisia edustavia järjestöjä. Lisäksi teemme kiinteää yhteistyötä elinkeinoelämän järjestöjen kanssa.

Nämä tapaamiset ovat meille arvokkaita tietolähteitä toimintaympäristön seurannassa ja toimintaamme kohdistuvien tarpeiden ymmärtämisessä. Tapaamisten lisäksi tietoa asiakkaiden tarpeista tuottavat säännölliset asiakastutkimukset, palautteet sekä erilaiset selvitykset ja kyselyt.

Suunnittelemme ja rakennamme väyliä yhdessä

Väylävirastolla on tänä vuonna käynnissä 55 suurta tie-, rata- ja vesiväylähanketta joka puolella Suomea. Laaja vuorovaikutus ja hyvä yhteistyöeri sidosryhmien kanssa hankkeiden kaikissa vaiheissa, suunnittelusta toteutukseen, on aivan keskeistä hyvän lopputuloksen varmistamiseksi.

Tärkeitä yhteistyötahoja ovat mm. kunnat, maakuntien liitot, ympäristöviranomaiset ja muut suunnitteluorganisaatiot, maanomistajat, paikalliset asukkaat, yrittäjät ja erilaiset kansalaisjärjestöt, vesiväylillä lisäksi mm. satamat ja varustamot.

Vastakkainasettelulle ei ole sijaa infra-alalla

Olipa kyse suunnittelukohteesta tai käynnissä olevasta rakennushankkeesta, on onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi tärkeää, että tilaajan ja palveluntuottajan välinen yhteistyö toimii. Infra-alalla rakentava yhteistyö ei aina ole itsestäänselvyys, sillä alan kulttuuria on moitittu jopa vastakkainasettelusta. Toimivan yhteistyön merkitys on kuitenkin alalla tunnistettu ja tunnustettu.

Hyvin toimiva yhteistyö kaikkien sopimusosapuolien kesken luo vahvan perustan tehokkaalle ja tulokselliselle työskentelylle. Väylävirastossa onkin vahva suositus hyödyntää tilaajan ja palveluntuottajien yhteistä yhteistyövalmennusta sopimuksen alkuvaiheessa ja siksi olemmekin yhdessä ELY-keskusten kanssa yhteistyövalmennuksia koskevan puitesopimuksen. Olemme saaneet yhteistyövalmennuksesta hyviä kokemuksia, joista yhdestä kerrotaan tässä uutiskirjeessä.

Päivittäistä yhteistyötä keskeisten kumppaneiden kanssa

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla toimii kaksi erityistehtäväyhtiötä, Fintraffic Oy ja Arctia Oy, jotka ovat tärkeitä yhteistyökumppaneitamme ja merkittäviä palveluntuottajiamme. Fintraffic Oy tuottaa Väylävirastolle mm. rautatie-, tie- ja meriliikenteen ohjauspalvelut sekä esimerkiksi rautateiden matkustajainformaatiopalvelut. Arctia Oy:ltä hankimme mm. jäänmurto- ja väylänhoitopalveluita.

Päivittäisiä yhteistyökumppaneitamme ovat myös maanteiden hoidosta ja kunnossapidosta vastaavat yhdeksän alueellista ELY-keskusta. ELY-keskusten kanssa tehtävällä tiiviillä yhteistyöllä varmistetaan tienpidon valtakunnallinen yhtenäisyys.

Hyvän yhteistyön lopputuloksena syntyy toimiva ja turvallinen väyläverkko. Tehdään jatkossakin työtä tämän tavoitteen eteen – yhdessä.

Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

Kari Wihlman
pääjohtaja

Lue myös

Päällysteohjelmaa tehdään tiiviissä yhteistyössä

Vähemmän vastakkainasettelua, enemmän sujuvuutta – Yhteistyövalmennus tehostaa tekemistä ja parantaa tuottavuutta

Mikä on MAL-sopimusten merkitys liikenteelle ja kaupunkien kehittymiselle?

Kiertotalouden green deal -sitoumus syntyi yhteistyössä