Hyppää sisältöön

Nokian ratapihan ja asemanseudun kehittäminen alkaa

Julkaistu 17.5.2022 13.00

Nokia ratapihan kehittämishanke on käynnistymässä kesän 2022 aikana. Hanke toteutetaan Väyläviraston ja Nokian kaupungin yhteishankkeena ja sen tavoitteena on parantaa Tampere-Pori -rataosan liikennöitävyyttä sekä mahdollistaa lähijunaliikenteen kasvu Nokialla.

Nokian ratapihan kehittämishankkeen toteuttamissopimusta valmistellaan. Kohde sijaitsee Tampere-Pori -rataosalla Nokian liikennepaikalla, jossa on runsaasti sekä henkilö- että tavaraliikennettä. Hanke toteutetaan vaiheittain vuosina 2022-2024. Suunnittelu ja siihen liittyvät pohjatutkimukset käynnistyvät kesällä 2022, rakentaminen ajoittuu vuosiin 2023-2024.

Nokian liikennepaikalle on suunnitteilla monipuolisesti eri kehittämistoimenpiteitä. Ratapihalle tehdään uusi välilaituri raide- ja vaihdejärjestelyineen, uusi alikäytävä ja tasonvaihdot sekä uusi liityntäpysäköintialue radan pohjoispuolelle. Hankkeeseen kuuluu myös Rautatienkadulta alikäytävän kautta Tanhuankadulle ja Rounionkadulle johtavan jalankulku- sekä pyöräilyväylän parantaminen. Hankkeen kustannusarvio on kokonaisuudessaan 15,3 miljoonaa euroa.

"Tavoitteena on parantaa kokonaisuudessaan liikennepaikan sekä matkaketjujen toimivuutta, sekä vähentää esimerkiksi junaliikenteen häiriöherkkyyttä. Myös saavutettavuutta ja esteettömyyttä halutaan parantaa", kommentoi hankkeen projektipäällikkö Terhi Haapaniemi Väylävirastosta.

Nokian asema-alueen kehittäminen liittyy vahvasti koko Tampereen seudun lähijunaliikenteen kehittämiseen. "Hanke perustuu MAL-sopimukseen, eli se toteutetaan Väyläviraston sekä Nokian kaupungin välisenä yhteistyönä. Hankkeesta laaditaan rata- ja rakentamissuunnitelma ja sen käynnistyminen edellyttää toteuttamissopimusta", kertoo infrapalveluiden johtaja Jussi Pesonen Nokian kaupungilta.

Lisätiedot:

Terhi Haapaniemi, projektipäällikkö, Väylävirasto, puh. 029 534 3809, [email protected]

Jussi Pesonen, infrapalveluiden johtaja, Nokian kaupunki, puh. 040 672 3203, [email protected]

Lisää hankkeesta:

https://vayla.fi/nokian-ratapiha

https://www.nokiankaupunki.fi/kaupunki-ja-hallinto/strategia-ja-hankkeet/hankkeet/asemanseudun-kehittaminen/#528679e7


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta