Hyppää sisältöön

Miten rautatieliikennettä ohjataan?

Julkaistu 19.1.2022

Rautatieliikenteessä ei ole autoilijoille tuttuja liikennevaloja tai liikennemerkkejä. Miten junaliikennettä sitten ohjataan?

Rautatieliikenteessä ei ole autoilijoille tuttuja liikennevaloja tai liikennemerkkejä. Sen sijaan rautatieliikenteen ohjauksesta vastaavat Fintraffic Raide Oy:n liikenneohjaajat, jotka työskentelevät liikenteenohjauskeskuksissa neljällä paikkakunnalla: Helsingissä, Kouvolassa, Tampereella ja Oulussa. Näiden suurempien ohjauspalvelukeskuksien lisäksi liikennettä ohjataan myös erillispisteistä, joita on useammalla paikkakunnalla.

Fintrafficin rautatieliikenteenohjauksen tehtävänä on henkilö- ja tavaraliikenteen ohjaaminen ja turvaaminen rataverkolla, radan rakentamistöiden turvaaminen ja luvananto sekä Rataverkon ja raideliikenteen poikkeustilanteiden hallinta turvallisuus säilyttäen ja haitat minimoiden. Liikenteen ohjaaminen tapahtuu automatisoidusti joko kauko-ohjauksella tai radio-ohjauksella vähäliikenteisillä radoilla. Lisäksi on yhä olemassa myös sellaisia rataosia, joilla liikenneohjaajat ovat paikan päällä turvaamassa liikennettä.

 

Juttu on alun perin julkaistu Tampere–Jyväskylä-ratahankkeen uutiskirjeessä nro 4/2021. 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.