Hyppää sisältöön

Kupittaa–Turku-ratahanke: Rakennuttajakonsultin projektipäällikkö Kimmo Väisänen – Kypärä kulkee mukana työssä ja vapaa-ajalla

Julkaistu 25.3.2024

Tässä juttusarjassa raotamme hanketoimiston ovea ja kerromme Kupittaa–Turku-ratahankkeen rautaisista asiantuntijoista. Tällä kertaa artikkelissa hanketta ja arkeaan avaa rakennuttajakonsultin projektipäällikkö Kimmo Väisänen Rejlers Finland Oy:n alikonsultilta Arkos Oy:ltä.

Kuvassa on kaksi osaa: vasemmalla on henkilö lumikelkan päällä iloisesti peukaloita pystyssä pitäen talvisessa maisemassa, ja oikealla on sama henkilö, jolla on kypärä päässä ja heijastinliivi yllään, seisoo ulkona päivänvalossa.

Kupittaa–Turku-ratahankkeessa yksi vuoden 2024 näkyvimmistä merkkipaaluista on Kaksoisraiteen valmistuminen. Matkan varrella on myös useita siltoja, joiden täytyy olla valmiina ennen kuin rata saadaan käyttöön. 

”Kaksoisraiteen ja Uraputken, Nummen alikulkusillan ja Aurajoen ratasillan urakoissa edetään suunnitellussa aikataulussa. Tämän hetken näkymän mukaan Kaksoisraide valmistuu aikataulun mukaan”, Väisänen kertaa siltojen rakentamisprosessia.

Työtehtävissä on ensiarvoisen tärkeää pystyä tekemään ratkaisuja siitä, miten aikataulussa pysytään. Kun tukena on ajantasainen tilannekuva, päätöksiä pystytään tekemään faktojen pohjalta.

”On hienoa saada olla mukana hankkeessa, jossa luodaan valtavia rakenteita ja isoja kokonaisuuksia. Tällä tavoin mahdollistamme tulevaisuutta varten toimivan junaliikenteen ja alueellisen kehittämisen”.

 

Työtehtävissä tilaajan apukätenä

Insinööriksi vuonna 2005 valmistunut Väisänen on yksi rakennuttajakonsulttitoimisto Arkos Oy:n perustajista. Työtehtävät eivät olleet koskaan itsestäänselvyys: urapolku johti rautatiealalle sattuman kautta sukulaisten kehotuksesta.

”Ensimmäiset kosketukseni alaan sain 1990-luvulla kesätöissä korjaamalla vaihteen kääntölaitteita Pieksämäen kääntölaitehuollossa ja sittemmin rakentamalla rautatievaihteita Pieksämäen vaihdehallilla. Valmistumisen jälkeen vuonna 2005 pääsin Helsinkiin vaihdetoimialan kunnossapitotehtäviin vastaavaksi työnjohtajaksi. Vuodesta 2008 lähtien olen toiminut rakennuttajakonsultin tehtävissä valvojana, projekti-insinöörinä, asiantuntijana ja projektipäällikkönä”, Väisänen muistelee työtehtäviään.

”Myöhemmin oman yrityksen perustaminen yhtiökumppaneiden kanssa oli askel oman potentiaalin vapauttamiseksi täysin uudella tavalla. Se toi mukanaan aivan uutta opeteltavaa ja ajateltavaa”.

Rakennuttajakonsultin tehtävät edellyttävät ihmisten kanssa toimimista ja haastavien ongelmien ratkomista yhdessä tilaajan kanssa. 

Väisänen nostaa yhdeksi esimerkiksi Kupittaa–Turku-ratahankkeen neuvottelut junaliikenteen pysäyttämiseksi Kupittaalle.

”Saimme hyvässä yhteistyössä hankkeen ja liikennöitsijän kanssa sovittua, että Kupittaa toimii pääteasemana kaksoisraiteen ja Aurajoen alueen rakentamisen ajan. Se oli edellytys sille, että työt on voitu tehdä turvallisesti ja hanke on voinut edes tavoitella rakentamisen valmistumista suunnitellussa aikataulussa”.

Olennaista on rohkeus esittää ja toteuttaa hankkeelle parhaita ratkaisuja. Juuri rohkeus ja uudenlainen toimintatapa näkyvät hankkeessa monin tavoin. 

”Vaatii rohkeutta uskaltaa olla joskus eri mieltä ja esittää ajatuksensa - se edellyttää luottamusta kaikkien hankkeessa toimivien välillä. Rakennuttajakonsultin työ on tiimityötä ja paras potentiaali tiimistä saadaan sillä, että ihmisiä ei johdeta pelolla”, Väisänen sanoo.

”Työtehtävissä ollaan monessa mukana tilaajan apuna auttamassa päätöksenteossa ja pohtimassa vaihtoehtoja. Se on myös projektinjohtoa parhaimmillaan.”

 

Musiikkia ja luonnossa liikkumista 

Vapaa-aikana etenkin moottorikelkkailu on lähellä Väisäsen sydäntä.

”Kun kypärän laittaa päähän, on keskittymisen oltava siinä hetkessä, oli sitten työmaakatselmuksella tai kelkkailemassa. Molemmissa ympäristöissä piilee vaaransa, jos ajatus harhailee. Luonnossa liikkuminen on muutenkin tärkeää ja varsinkin moottorikelkalla on mahdollista päästä paikkoihin, joihin tuskin muuten tulisi lähdettyä. Lisäksi laskettelu ja pyöräily kuuluvat mieluisiin ulkoharrastuksiin.”

Musiikki on toinen Väisäsen sydäntä lähellä oleva harrastus. Soittohistoriaa bändissä Väisäselle on kertynyt 10 vuoden ajan ennen työtehtäviin siirtymistä. Luovana persoonana myös musisointi onnistuu, ja Väisänen viettääkin aikaansa joskus viikonloppuisin myös koneen äärellä uutta musiikkia luoden. Bändiajoilta tutuksi tulivat kitara, laulu, basso ja rummut, ja uusin villitys on kosketinsoittimet.

”Teen ja tuotan musiikkia lähinnä omaksi ilokseni. Kaikenlaista musiikkia tulee tehtyä, se voi olla mahtipontisempaa elokuvamusiikkia tai konemusiikkia, riippuu ihan fiiliksestä. Saatan joskus soittaa jonkun riffin kitarallakin, jos haluan tietyn saundin biisiin. Kun fokus pitäytyy tiukasti tekemisessä, auttaa se myös palautumaan ja tarjoaa samalla vastapainoa kaikelle muulle. Musiikkia tulee myös kuunneltua ja sitä menee aika laajalla skaalalla, tärkeintä itselleni on melodia, koska se luo fiiliksen”, Väisänen toteaa.
 

Seuraa hanketta: 

https://vayla.fi/kupittaa-turku-ratahanke
www.facebook.com/KupittaaTurkuratahanke

Kupittaa–Turku-ratahankkeen tavoitteena on parantaa ja sujuvoittaa raideliikennettä koko Varsinais-Suomessa ja Rantaradalla. Lisäksi hanke mahdollistaa osaltaan Helsinki–Turku nopean junayhteyden toteuttamisen. Ratapihoilla tehtävien muutostöiden ansiosta Turun asemanseudulla vapautuu maata alueen kehittämiseen ja rautatieaseman henkilölaiturialueen turvallisuus ja esteettömyys paranevat. Hankkeen työt ajoittuvat vuosille 2021–2026. Hanke on saanut tukea Euroopan unionilta sekä suunnitteluun että rakentamiseen.