Hyppää sisältöön

Kuopion ratapihan arkkitehtipiirustukset julkistetaan: Alkuperäinen ilme palautetaan laitureille ja matkustajatunneliin

Julkaistu 8.6.2021 8.00

 

Museovirasto näytti Väyläviraston arkkitehtipiirustuksille vihreää valoa Kuopiossa. Suojellun ratapihan rakennukset kunnostetaan 1930-luvun henkeen huomioiden esteetön liikkuminen muun muassa hisseille. Ratapihan urakan suunnittelutyötä tehdään tämän vuoden ajan. Rakentaminen ajoittuu vuosille 2022-2023.

Kuopion aseman tunneli.

”Tavoitteena on säilyttää mahdollisimman paljon ja palauttaa se alkuperäiseen asuunsa. Matkustajatunneli ja laiturit ovat olleet lähes muuttumattomia 1930-luvulta tähän päivään, koska ratapiha on säilynyt vuosien saatossa samassa alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan”, kertoo projektipäällikkö Vesa Ruohomäki Väylävirastolta.

Matkustajatunnelin ja matkatavaratunnelin alkuperäiset suunnitelmat ovat vuodelta 1932. Laiturikatoksen ja tunnelien suojarakennusten suunnitelmat ovat vuoden 1933 lopulta.

Matkustajatunneli entisöidään vanhaan kunnioittaen. Pintamateriaalina seinissä tulee jatkossakin olemaan lasitettu tiililaatta ja lattiassa hiottu betonipinta. Katon väriksi vaihtuu kiiltävä musta. Matkustajatunnelin valaistus uusitaan kokonaisuudessaan. 

Asemarakennuksen sivusta avautuvan matkatavaratunnelin rampin seinät paneloidaan, valaistus uusitaan vanhan mallin mukaisesti. Katosta poistetaan laudoitus ja katto ja vedenpoisto uusitaan.  

”Suurin muutos tulee olemaan rakennettavat hissit. Niille löytyi hyvä paikka portaiden läheltä. Hissireitti jää vanhojen katosrakennuksen sisään sopivasti”, suunnitelmat piirtänyt arkkitehti Jouni Ilmarinen, QVIM Arkkitehdit Oy:stä kertoo. 

Porras laiturille 3 säilyy entisellä paikallaan. Sen yhteyteen lisätään odotuskatos, joka sieltä on puuttunut. Muuten laiturirakennukset kunnostetaan alkuperäiseen tasoonsa. 

Kuopion ratapiha -hankkeelle on varattu 36 miljoonaa euroa. Suunnittelu kestää tämän vuoden, rakentaminen ajoittuu vuosille 2022-23 ja viimeistelyä tehdään 2024. Kokonaisuuteen kuuluu myös Puijonkadun alikulkusillan uusiminen. 

Lisätietoja:

Väylävirasto,
projektipäällikkö
Vesa Ruohomäki,
p. 029 534 3258,
[email protected]

Linkki hankkeen sivuille: www.vayla.fi/kuopion-ratapiha

Liitteet

Arkkitehtipiirustus
Vanha kuva tunnelin mustasta katosta
Kuva Vesa Ruohomäestä

Liitteet


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.