Hyppää sisältöön

Junaliikenne käynnistyy Tesomalla 16.8. – arjen matkat keskustaan alle 10 minuutissa

Julkaistu 16.8.2021

Tampereella sijaitseva Tesoman seisake aukeaa liikenteelle maanantaina 16.8. Yhteensä seisakkeella pysähtyy arkisin jopa 18 kaukojunaa ja 14 lähijunaa. Matka-aika Tampereen keskustaan on lyhimmillään alle 10 minuuttia. Seisakkeella alkaa liikenne aikaisin aamulla 16.8. ja ensimmäinen juna pysähtyy aamulla klo 5:42.

Tesoman seisakkeen avautuminen parantaa merkittävästi liikkumista Tampereella ja tuo ilmastoystävällisen vaihtoehdon arjen matkoihin. Tesomalla pysähtyvät jatkossa sekä Porin suunnan kaukojunat että Nokian, Tampereen ja Toijalan välillä liikennöivät M-lähijunat. Kaikki Tesomalla pysähtyvät junat ovat osa VR:n ja liikenne- ja viestintäministeriön sopimaa ostoliikennettä. Matka-aika Tesoman ja Tampereen välillä on nopeimmillaan vain kahdeksan minuuttia ja Tesoman ja Nokian välillä kuusi minuuttia.

”Työ- tai asiointimatkat Tampereelle on helppo ja nopea taittaa jatkossa junalla. Matka-aika on nopeimmillaan vain 8 minuuttia ja matkanteko on huoletonta, kun junalla pääsee suoraan keskustan ytimeen eikä tarvitse huolehtia parkkipaikan etsimisestä. Keskustasta matkaa voi jatkaa vaikka juuri liikennöinnin aloittaneella ratikalla. Samalla ilmasto kiittää vastuullisen kulkuneuvon valinnasta”, kertoo VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen

VR:n aikuisen kertaliput ovat edullisimmillaan kaukojunissa 2,70 € ja lähijunissa 2,30 €. Liput voi ostaa suoraan VR:n kanavista: vr.fi-verkkokaupasta, VR Matkalla -mobiilisovelluksesta, lippuautomaateista, VR:n puhelinpalvelusta numerossa 0600 41900 (ma-pe 5-22, la-su 7-22) tai R-kioskilta.

Usein matkustavan kannattaa hankkia sarjalippu. VR:n lähi- ja kaukojunien sarjalippuja voi ostaa 10, 30 ja nyt uutena myös 50 ja 100 matkan paketeissa. Uudet 50 ja 100 matkan liput palvelevat erityisesti niitä työmatkustajia, jotka matkustavat vaikka 2-3 kertaa viikossa. Mitä useamman matkan ostaa kerralla, sitä edullisempi yhden matkan hinta on: esimerkiksi Tampere-Tesoma-välillä lähiliikenteen 50 sarjalipun paketissa yhden matkan hinnaksi jää vain 1,52 € ja kaukoliikenteen 100 matkan paketissa 1,67 €.  Sarjaliput ovat voimassa kaukojunissa 6 kuukautta ja lähijunissa 4 kuukautta.

Matka jatkuu Nyssellä ja maksuksi käy myös Nysse-lippu

Tesoman seisakkeelle pääsee helposti Nysse-liikenteellä, ja Ristimäenkadulle on rakennettu myös uusi liityntäpysäköintialue. Myös alueen pyöräpysäköintiä lisätään syksyn aikana.

Nysse-alueen junaliikenteessä, nyt siis myös Tesomalta Tampereen keskustaan ja Nokialle, voi maksaa myös Nyssen kausi- ja mobiililipuilla. Nyssen lippuihin sisältyy aina 90 minuutin vaihtoaika muuhun Nysse-liikenteeseen, busseihin ja ratikoihin.

Junaliikenteessä Tampereen seudulla kelpaavista Nysse-lipuista on tehty sopimus VR:n ja Tampereen kaupungin (Nysse) välillä. Matkustaja voi valita VR:n ja Nyssen tarjoamista lipuista itselleen sopivimmat. Yhteistyö kattaa junaliikenteen yhteysväleillä Orivesi – Tampere, Lempäälä – Tampere, Nokia – Tampere, Tesoma – Tampere ja Tesoma – Nokia.

Nysse-lipun tulee olla voimassa kyseisellä vyöhykkeellä: Tesoma-Tampere-välille tarvitaan AB-vyöhykkeiden lippu, ja Tesoma-Nokia-välille BC-vyöhykkeiden lippu. Nysse-liput tulee leimata laitureiden lukulaitteilla ennen junaan nousua.

”Jos oli Ratikka-ajan alku 9.8.2021 historiallinen päivä, niin ei näitä uusia junaseisakkeitakaan Tampereella joka päivä avata. Juna on erittäin hieno lisäys Tesoman joukkoliikennepalveluihin”, toteaa Tampereen kaupungin joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.”

Seisake valmistui ajallaan

Tesoman seisakkeen rakennuttaminen oli Suomen rataverkostosta vastaavan Väyläviraston ja Tampereen kaupungin yhteishanke. Seisakkeen rakentaminen aloitettiin loppuvuonna 2020 ja hanke valmistui suunnitellussa kustannusarviossa sekä aikataulussa heinä-elokuun vaihteessa 2021.

"Seisakkeen rakentamiseen kuuluivat reunalaituri, kulkuyhteydet laiturille hissi- ja porrasyhteyksineen, liityntäpysäköintialue, meluntorjunta sekä seisakkeen edellyttämät varusteet, laitteet, kunnallistekniikan muutokset, valaistus sekä muut järjestelmät. Hankkeeseen liittyi myös uusi seisakkeen alittava "Vanamon alikäytävä", joka toteutettiin jo kesällä 2020", kertoo projektipäällikkö Terhi Haapaniemi Väylävirastosta.

Juna-aikataulut ja tietoa VR:n lipuista täällä: vr.fi. Nyssen lipuista ja aikatauluista tietoa täällä: nysse.fi

Lisätietoa hankkeen rakentamisesta Väyläviraston verkkosivuilla: vayla.fi/tesoma

- - -

Lisätietoa medialle:

VR Group media desk, p. 0294 34 7123

Nysse joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, p. 050 326 7007

Väylävirasto, projektipäällikkö Terhi Haapaniemi p. 029 534 3809

Tampereen kaupunki, rakennuttajainsinööri Anne Ravaska p. 040 806 3906


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta