Hyppää sisältöön

Joensuun ratapihan parantaminen etenee - asetinlaitetilat valmiina

Julkaistu 23.5.2022 10.07

 

Joensuun ratapihan parantamisessa saavutettiin tärkeä etappi, kun asetinlaitetilat Joensuun asemalla ja Onttolassa valmistuivat toukokuussa. Asetinlaitetilat ovat osa kokonaisvaltaista muutosta, jolla Joensuun ratapiha uudistetaan nykyliikennettä palvelevaksi ja paremmin toimivaksi. Itse asetinlaite asennetaan tiloihin kesän aikana ja otetaan käyttöön syksyllä.

Joensuun ratapihalla otetaan suuri teknologinen harppaus, kun tämänhetkiset mekaaniset liikenteenohjaus- ja turvalaitteet uudistetaan nykyvaatimusten mukaisiksi. Asetinlaite on tässä keskeisessä roolissa. Asetinlaitteet ovat tietoteknisiä rautatieliikenteen turvalaitteita, jotka turvaavat junien liikkumisen raiteilla, sekä ohjaavat vaihteita ja ratapihan opastimia kauko-ohjatusti.

"Asetinlaitteet parantavat ratapihan toimintavarmuutta ja junaliikenteen turvallisuutta, sillä ne vähentävät inhimillisiä virheitä. Ne myös vähentävät henkilötyön tarvetta, sillä ne kääntävät vaihteet sähköisesti. Tällä hetkellä Joensuun ratapihalla vaihteet käännetään vielä käsin", sanoo hankkeen projektipäällikkö Jetro Matilainen Väylävirastosta.

Joensuussa asetinlaitteelle on rakennettu kaksi tilaa, jotka valmistuivat keväällä Joensuun asemalle ja Onttolaan. Rakennukset ovat kooltaan noin 190 ja 120 neliötä. Kolmiosaisessa rakennuksessa on virranjakotila, varsinaisen asetinlaitteen laitesali ja työskentelytila. Asetinlaitetilat on rakennettu betonielementeistä ja ne ovat täysin paloturvallisia.

Koko asetinlaiteurakan hinta kokonaisuudessaan on noin 7,4 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:

Jetro Matilainen, projektipäällikkö
Väylävirasto
puh. 050 505 1513
etunimi.sukunimi(at)vayla.fi

Seuraa hanketta:
https://vayla.fi/joensuun_ratapiha
https://www.facebook.com/joensuunratapiha/

Liitteet