Hyppää sisältöön

Infrarakentamisen hiilijalanjälki haltuun tietoa hyödyntämällä

Julkaistu 9.12.2022 9.00

 

Tänään julkaistu päästötietokanta tukee Suomen tavoitteita infrarakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisestä. InfraCO2-päästötietokantaan on koottu puolueetonta tietoa infrarakentamisen tuotteiden päästöistä. Väyläviraston tilaama tietokanta on kaikille avoin ja maksuton.

Vähähiilisen rakentamisen tietopohja laajenee tänään julkaistun InfraCO2-tietokannan myötä myös infrarakentamiseen. Tietokanta sisältää tyypilliset päästökertoimet noin tuhannelle Suomessa yleisesti käytettävälle infrarakentamisen tuotteelle ja materiaalille.

Valtion teiden, rautateiden ja vesiväylien omistajana, rakentajana ja ylläpitäjänä Väylävirastolla on merkittävä rooli väyläinfran hiilijalanjäljen pienentämisessä. ”Olemme aktiivisesti kehittämässä tietopohjaa ja vaikutustenarviointia väylän elinkaaren päästöihin liittyen. Samalla kasvatamme tietoa siitä, miten väylähankkeet vaikuttavat ilmastoon ja ympäristöön. Vaikutustietoa hyödynnetään niin väylähankkeiden suunnittelussa kuin väylänpidon ohjelmien laatimisessa”, toimialajohtaja Virpi Anttila kertoo.

Rakentamisen ja väylänpidon energiatehokkuus syntyy pitkälti osana suunnitteluratkaisuja. "Päästöjen vähentäminen ja kiertotalouden edistäminen ovat keskeinen osa ympäristövastuullista ja hiilineutraalia väylänpitoa. Käytännön esimerkkejä tästä työstä ovat esimerkiksi suunnitteluperusteiden uusiminen, uusimateriaalien käytön mahdollistaminen sekä hankintakriteerien kehittäminen", Anttila sanoo.

InfraCO2-päästötietokanta antaa ajantasaisen perustan infrarakentamisen hiilijalanjäljen arviointiin

Päästötietokantaan on koottu yleisimpien ja tyypillisimpien infrarakentamisessa käytettävien tuotteiden ja materiaalien keskimääräisiä päästötietoja. Palvelu ei sisällä yksittäisten tuotteiden ympäristöselosteita.

"Ytimen muodostavat tiedot rakennustuotteiden ilmastovaikutuksista ja tuotteiden sisältämästä uusiomateriaalien osuudesta. Lisäksi tietokannasta löytyy yleisimpien infrarakentamisen prosessien ja palveluiden, kuten kuljetuksen ja työmailla käytettävien koneiden, päästötietoja", kertoo Väyläviraston ympäristöasiantuntija Karoliina Saarniaho.

Tietokanta palvelee infrarakentamisen tilaajien ohella infrarakentamisen ammattilaisia kuten suunnittelijoita, tuotevalmistajia ja urakoitsijoita, mutta tiedot ovat hyödyllisiä kaikille infrarakentamisen ilmastovaikutuksista kiinnostuneille.

Infrarakentamisen päästötietokannan on tuottanut Suomen ympäristökeskus SYKE Väyläviraston toimeksiannosta.

Tutki tietokantaa: CO2data.fi/infra/

Lisätietoa:

Infrarakentamisen päästölaskennan kehittäminen: Ympäristöasiantuntija Karoliina Saarniaho, Väylävirasto p. 029 534 3294

InfraCO2 päästötietokanta: Erityisasiantuntija Janne Pesu, Suomen ympäristökeskus, p. 029 525 1405, janne.pesu (at) syke.fi

Lue myös uutinen: https://vayla.fi/-/vahahiilisempi-rakentaminen-infra-alan-yhteinen-tavoite


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta