Yhteystiedot

Digiroad-operaattori

 • 040 507 2301 (klo 9-16)

Pysäkkiasiat

Digiroad-keskustelu

Digiroad-verkostolla on oma keskustelukanava Slackissa. Kanavalla on jo yli 300 keskustelijaa - tule sinäkin mukaan! 

 

Digiroad Twitterissä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Digiroad-aineiston hyödyntäjien uutiskirje:

 

Yksityistietietojen ilmoittaminen Digiroadiin

Kuva yksityisestä hiekkatiestä kesäisessä Suomessa.

Yksityistiekunnan tulee ilmoittaa tiedot Väylävirastolle. Tietojen ilmoittaminen on yksityistielain (560/2018)  mukaan edellytys valtionavustuksen saamiselle.

Aineistossa ei ole valmiiksi tietoja yksityisteistä. Yksityisteitä koskevat tiedot saadaan ainoastaan yksityistiekuntien ja yksityistieosakkaiden ilmoituksista. Tietoja hallinoidaan Väyläviraston Digiroad-järjestelmässä.

Yksityisteitä koskevat tiedot yhdistetään osaksi avointa paikkatietoaineistoa. Aineistoa hyödyntävät esimerkiksi pelastuslaitos, navigaattorivalmistajat sekä metsäteollisuus. Ilmoittajan yhteystietoja ei julkisteta.

Tietosuojaseloste

Ilmoitettavat tiedot

Tiekunnan tulee ensisijaisesti toimittaa valtionavustusten haun yhteydessä:

 • Painorajoitukset
 • Ajokiellot ja tien käytön rajoitukset (esim. moottoriajoneuvolla ajo kielletty)
 • Ajoesteet tai muut tien käyttöä rajoittavat liikenteenohjauslaitteet ja rakennelmat (puomit jne)
 • Liikennemerkkien mahdolliset lisäkilvet (tontille ajo sallittu jne.).
 • Tiekunta voi halutessaan toimittaa myös tien nopeusrajoituksen, joka parantaa navigaattorien oikeaa toimintaa ja voi mm. vähentää ylimääräistä tien käyttöä.
 • Lisäksi tiekunta voi halutessaan toimittaa esimerkiksi muita liikennemerkkejä ja tilapäisesti voimassa olevat tai esimerkiksi vuosittain tiettyyn vuodenaikaan toistuvat rajoitukset ja kiellot. Tähän luokkaan kuuluvat mm. toistuvat kelirikot. Kuitenkaan lyhytaikaisia, esimerkiksi tietyön aiheuttamia rajoituksia tai kieltoja ei tule ilmoittaa.

Huom! Digiroadiin tulee ilmoittaa vain kunnan suostumuksella asetettuja pysyviä liikennemerkkejä, mutta vaatimus ei koske väliaikaisia liikennemerkkejä. (esim. Kelirikko). 

Jos tiekunnan teillä ei ole rajoituksia tai kieltoja, tiekunnan tulee ilmoittaa tiekunnan teiden nimet. Katso lisätietoa Ohjeet tietojen ilmoittamiseen-kohdasta: Tiekunnan teillä ei ole rajoituksia.

Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot

Yksityistietiedot ilmoitetaan selainpohjaisella palvelulla, johon pääsee siirtymään tämän ohjeen alla olevasta oranssista painikkeesta. ("Siirry ilmoittamaan yksityistietiedot")

Voit myös katsella tiekunnan ilmoitettuja tietoja karttapalvelusta. Huomaathan, että ilmoitetut tiedot tulevat näkyviin kartalle noin parin viikon viiveellä riippuen käsittelyjonon pituudesta. 

Karttapalvelun käyttö: 

 1. Klikkaa itsesi alla olevasta oranssista painikkeesta karttapalveluun ("Katsele yksityistien tietoja kartalla")
 2. Syötä oikeaan yläkulmaan jonkun tiekunnan alueella olevan tie. (esim. Mallitie).
 3. Zoomaa itsesi riittävän lähelle käyttämällä hiiren rullanäppäintä, jotta tien tiedot näkyvät kartalla
 4. Kun olet riittävän lähellä, tiegeometrialle ilmestyy viiva
 • Viivaa klikkaamalla voit tarkastella tien tietoja ruudulle avautuvasta ponnahdusikkunasta
 • Musta viiva = Tietoja ei ole ilmoitettu
 • Vihreä viiva = Tiedot ilmoitettu, ei rajoituksia
 • Punainen viiva = Tiedot ilmoitettu, rajoituksia

      Jos tietoja ei löydy, tarkista: 

 • Teit haun tien nimellä, et tiekunnan nimellä. Karttapalvelu toimii vain tien osoitejärjestelmän mukaisella nimellä. (esim.Mallitie)
 • Olet valinnut oikean karttatason. Voit vaihtaa karttatasot-kentästä kartan näyttämiä tietoja. Yksityistie-tiedot saat näkyviin aktivoimalla Yksityistietieto-kentän.
 • Olet tarpeeksi lähellä karttaa. Voit zoomata käyttämällä esim. hiiren rullanäppäintä.

 

Luethan huolella ohjeet yksityistietietojen ilmoittamiseen ennen kuin siirryt palveluun!

Palvelua suositellaan käytettäväksi Google Chrome, Firefox tai Microsoft Edge -selaimilla. 
Internet Explorer -selaimen käyttö ei ole suositeltavaa ja palvelu ei välttämättä toimi oikein.

 

Ohjeet tietojen ilmoittamiseen
 • Digiroadiin tulee ilmoittaa tiekunnan painorajoitukset ja ajokiellot yksityistieavustusten haun yhteydessä. Ilmoittaminen on suositeltavaa, vaikka avustuksia ei hakisikaan, sillä tiedot ovat tärkeitä esimerkiksi Hätäkeskuslaitokselle ja navigaattorivalmistajille.

  Digiroadiin voi ilmoittaa vapaaehtoisesti myös nopeusrajoituksia, kelirikkoja ja muita yksityistien liikennemerkkejä.

  Ilmoittaminen tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla, jonka löydät alempaa tältä sivulta kohdasta "Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot".

   

  Toimi seuraavasti:

  1) Täytä tiekunnan perustiedot ja yhteystietosi. 

  • Puhelinnumero tulee täyttää numeroina, ilman välilyöntejä eli muodossa: 0501234567

  2) Täytä Tien nimi osoite-järjestelmässä-kenttään tien osoitejärjestelmän mukainen osoite. Tällä tarkoitetaan osoitetta, jolla posti kulkee perille.

  • Jos yksityistiellä ei ole osoitetta (osoitenimeä) tulee ilmoitukseen lisätä karttaliite tien sijainnista, josta näkyy mitä teitä tiekuntaan kuuluu. 

  3)  Valitse pudotusvalikosta "puuttuvat tai tai muuttuneet tiekunnan tiedot". 

  4) Täytä tiellä olevat rajoitukset. 

  • Nopeusrajoitus (vapaaehtoinen): Kunnan luvalla asetettu nopeusrajoitus. Valitse rajoitus pudotusvalikosta. 
  • Painorajoitus: Painorajoitus ilmoitetaan kilogrammoina (esim. 6000). Jos tiekunta on asettanut erikseen telimassan tai akselimassan, tulee tästä ilmoittaa lisätietokenttään lomakkeen lopussa.  
  • Kelirikko (vapaaehtoinen): kelirikkona voidaan ilmoittaa vuosittain toistuvat kelirikot. Tietoihin pitää ilmoittaa noin kuukauden tarkkuudella arvio siitä, koska kelirikko yleensä esiintyy ja kelirikon aikainen painorajoitus, jos sellainen on asetettu. Esimerkiksi "Kelirikko, 3000 kg, toukokuu-huhtikuu". Lomakkeeseen laitettava päivämäärä on vain arvio ajankohdasta. 
  • Ajokielto: esimerkiksi "moottoriajoneuvolla ajo kielletty", ajoneuvokohtaiset rajoitukset tai ajoesteet, kuten puomit.
  • Karttalinkki: kartta tulee toimittaa, jos rajoitus ei ole voimassa koko tien pituudella  tai jos ilmoitetaan liikennemerkkejä. Karttaliitteen tekemiseksi löydät ohjeen tämän verkkosivun lopusta. Jos rajoitus on voimassa koko tien pituudella ja liikennemerkki on tien alussa, karttaliitettä ei tarvitse toimittaa. Jos karttalinkin tekeminen ei onnistu, skannatun tai muuten tuotetun kartan voi toimittaa osoitteeseen [email protected] ja otsikkokenttään tulee laittaa tiekunnan nimi. 
  • Lisätiedot: Lisätietokenttään voit ilmoittaa muut tiellä olevat liikennemerkit, lisätietoja rajoituksista tai muita yksityistiehen liittyviä tietoja. 

  5) Jos tiekuntaan kuuluu useampi tie, voit lisätä niitä vihreästä painikkeesta "lisää tie". Jos vahingossa lisäät ylimääräisen tien, voit poistaa sen punaisesta napista "poista tie". Valitse "seuraava", kun kaikki tiekunnan tiedot on ilmoitettu. 

  6) Tarkista yhteenvetosivulta, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein. Mikäli huomaat tiedoissa virheen, voit palata muokkaamaan lomaketta, kohdasta "Palaa muokkaamaan lomaketta". Valitse pudotusvalikosta tapa, jolla tosite ilmoittamisesta toimitetaan sinulle. Paina "en ole robotti" ja vastaa tarvittaessa sen tarjoamaan kysymykseen. Valitse sitten "vakuutan, että olen ilmoittanut Digiroadiin tiekunnan teiden rajoitukset ja kaikki rajoitukset ja kiellot ovat kunnan hyväksymiä". Pääset lähettämään tiedot vihreästä napista "lähetä".

  • Lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona vaihtoehto lataa koneelle tositteen tietojen ilmoittamisesta. Ilmoitetut tiedot lähtevät käyttäjälle sähköpostilla.
  • Sähköpostitse -vaihtoehto lähettää tositeliitteen sähköpostilla ja lisäksi mukana tulee myös ilmoitetut tiedot. Koneelle ei lataudu kopiota tositteesta. Tätä vaihtoehtoa suositellaan, jos ilmoitus tehdään julkisella tietokoneella. 
  • Lataa tositeliite koneelle ja toimita kopio sähköpostiin -vaihtoehto lataa tositteen tietokoneen muistiin sekä lähettää siitä kopion antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Ilmoitetut tiedot toimitetaan sähköpostilla. 

  HUOM! Jos käytät julkista konetta esimerkiksi kirjastossa ja valitset "lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona", tosite pitää poistaa laitteen muistista sen jälkeen, kun liite on otettu talteen. Tositteessa on lomakkeeseen täytetyt yhteystiedot! 

   

  7) Tallenna latautunut tosite tai tarkista sähköpostistasi, että sait varmasti kuittauksen toimituksesta. Viestin pitäisi saapua muutamassa minuutissa. Jos et saanut kuittausta sähköpostiin, tarkista roskapostikansio. 

 • Vaikka tiekunnan tiellä ei ole rajoituksia tai kieltoja, tiedot tulee silti ilmoittaa yksityistieavustusten hakemisen yhteydessä. Jos avustuksia ei hae, ilmoittaminen on silti suositeltavaa, koska tietoa käyttävät esimerkiksi Hätäkeskuslaitos ja navigaattorivalmistajat. Yksityistieportaalissa voi kertoa, että rajoituksia ei ole. 

  Ilmoittaminen tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla, jonka löydät alempaa tältä sivulta kohdasta "Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot".

   

  Toimi seuraavasti:

  1) Täytä tiekunnan perustiedot ja yhteystietosi. 

  • Puhelinnumero tulee täyttää numeroina, ilman välilyöntejä eli muodossa: 0501234567

  2) Täytä Tien nimi osoite-järjestelmässä-kenttään tien osoitejärjestelmän mukainen osoite. Tällä tarkoitetaan osoitetta, jolla posti kulkee perille.

  • Jos yksityistiellä ei ole osoitetta (osoitenimeä) tulee ilmoitukseen lisätä karttaliite tien sijainnista, josta näkyy mitä teitä tiekuntaan kuuluu. 

  3) Valitse pudotusvalikosta "tiellä ei ole rajoituksia tai kieltoja".

  4) Jos tiekuntaan kuuluu useampi tie, voit lisätä niitä vihreästä painikkeesta "lisää tie". Mikäli lisää vahingossa ylimääräisen tien, voit poistaa sen punaisesta napista "poista tie". Kun kaikki tiekunnan tiet on ilmoitettu, valitse "seuraava". 

  5) Tarkista yhteenvetosivulta, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein. Mikäli huomaat tiedoissa virheen, voit palata muokkaamaan lomaketta, kohdasta "Palaa muokkaamaan lomaketta". Valitse pudotusvalikosta tapa, jolla tosite ilmoittamisesta toimitetaan sinulle. Paina "en ole robotti" ja vastaa tarvittaessa sen tarjoamaan kysymykseen. Valitse sitten "vakuutan, että olen ilmoittanut Digiroadiin tiekunnan teiden rajoitukset ja kaikki rajoitukset ja kiellot ovat kunnan hyväksymiä". Pääset lähettämään tiedot vihreästä napista "lähetä".

  • Lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona vaihtoehto lataa koneelle tositteen tietojen ilmoittamisesta. Ilmoitetut tiedot lähtevät käyttäjälle sähköpostilla.
  • Sähköpostitse -vaihtoehto lähettää tositeliitteen sähköpostilla ja lisäksi mukana tulee myös ilmoitetut tiedot. Koneelle ei lataudu kopiota tositteesta. Tätä vaihtoehtoa suositellaan, jos ilmoitus tehdään julkisella tietokoneella. 
  • Lataa tositeliite koneelle ja toimita kopio sähköpostiin -vaihtoehto lataa tositteen tietokoneen muistiin sekä lähettää siitä kopion antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Ilmoitetut tiedot toimitetaan sähköpostilla. 

  HUOM! Jos käytät julkista konetta esimerkiksi kirjastossa ja valitset "lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona", tosite pitää poistaa laitteen muistista sen jälkeen, kun liite on otettu talteen. Tositteessa on lomakkeeseen täytetyt yhteystiedot! 

   

  6) Tallenna latautunut tosite tai tarkista sähköpostistasi, että sait varmasti kuittauksen toimituksesta. Viestin pitäisi saapua muutamassa minuutissa. Jos et saanut kuittausta sähköpostiin, tarkista roskapostikansio. 

 • Jos tiekunta tarvitsee uuden tositteen vanhentuneen tilalle tai tosite on hukkunut, palvelusta voi tilata uuden tositteen. 

  Ilmoittaminen tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla, jonka löydät alempaa tältä sivulta kohdasta "Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot".

   

  Toimi seuraavasti:

  1)  Täytä tiekunnan perustiedot ja yhteystietosi. 

  • Puhelinnumero tulee täyttää numeroina, ilman välilyöntejä eli muodossa: 0504512367

  2) Täytä Tien nimi osoite-järjestelmässä-kenttään tien osoitejärjestelmän mukainen osoite. Tällä tarkoitetaan osoitetta, jolla posti kulkee perille.

  • Jos yksityistiellä ei ole osoitetta (osoitenimeä) tulee ilmoitukseen lisätä karttaliite tien sijainnista, josta näkyy mitä teitä tiekuntaan kuuluu. 

  3) Valitse pudotusvalikosta "Tiekunnan tiedot on jo ilmoitettu Digiroadiin ja ne eivät ole muuttuneet."

  4) Jos tiekuntaan kuuluu useampi tie, voit lisäteitä teitä vihreästä napista "lisää tie". Mikäli vahingossa lisäät turhan tien, voit poistaa sen punaisesta napista "poista tie". Valitse sitten "Seuraava".

  5) Tarkista yhteenvetosivulta, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein. Mikäli huomaat tiedoissa virheen, voit palata muokkaamaan lomaketta, kohdasta "Palaa muokkaamaan lomaketta".

  6) Valitse pudotusvalikosta tapa, jolla tosite ilmoittamisesta toimitetaan sinulle. Paina "en ole robotti" ja vastaa tarvittaessa sen tarjoamaan kysymykseen. Valitse sitten "vakuutan, että olen ilmoittanut Digiroadiin tiekunnan teiden rajoitukset ja kaikki rajoitukset ja kiellot ovat kunnan hyväksymiä". Pääset lähettämään tiedot vihreästä napista "lähetä".

  • Lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona vaihtoehto lataa koneelle tositteen tietojen ilmoittamisesta. Ilmoitetut tiedot lähtevät käyttäjälle sähköpostilla.
  • Sähköpostitse -vaihtoehto lähettää tositeliitteen sähköpostilla ja lisäksi mukana tulee myös ilmoitetut tiedot. Koneelle ei lataudu kopiota tositteesta. Tätä vaihtoehtoa suositellaan, jos ilmoitus tehdään julkisella tietokoneella. 
  • Lataa tositeliite koneelle ja toimita kopio sähköpostiin -vaihtoehto lataa tositteen tietokoneen muistiin sekä lähettää siitä kopion antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Ilmoitetut tiedot toimitetaan sähköpostilla. 

  HUOM! Jos käytät julkista konetta esimerkiksi kirjastossa ja valitset "lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona", tosite pitää poistaa laitteen muistista sen jälkeen, kun liite on otettu talteen. Tositteessa on lomakkeeseen täytetyt yhteystiedot! 

  7) Tallenna latautunut tosite tai tarkista sähköpostistasi, että sait varmasti kuittauksen toimituksesta. Viestin pitäisi saapua muutamassa minuutissa. Jos et saanut kuittausta sähköpostiin, tarkista roskapostikansio. 

 • Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit silti ilmoittaa tiedot palvelussa. Jos ilmoitat tiedot ilman sähköpostia, sinun tulee ladata tosite ilmoituksesta tietokoneelle tai laitteen muistiin. Tällöin emme voi toimittaa sähköpostikuittausta tietojen toimittamisesta. Voit halutessasi luoda sähköpostiosoitteen ilmaiseksi esimerksi Googlen gmail-palvelun avulla. 

  Ilmoittaminen tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla, jonka löydät alempaa tältä sivulta kohdasta "Siirry ilmoittamaan yksityistien tiedot".

   

  Jos sinulla ei ole sähköpostia, toimi seuraavasti:

  1)  Täytä tiekunnan perustiedot ja yhteystietosi. 

  • Puhelinnumero tulee täyttää numeroina, ilman välilyöntejä eli muodossa: 0504512367

  2) Kirjoita sähköpostiosoitteen paikalle: [email protected] Valitse pudotusvalikosta ilmoituksen tyyppi.


  3) Täytä Tien nimi osoite-järjestelmässä-kenttään tien osoitejärjestelmän mukainen osoite. Tällä tarkoitetaan osoitetta, jolla posti kulkee perille.

  • Jos yksityistiellä ei ole osoitetta (osoitenimeä) tulee ilmoitukseen lisätä karttaliite tien sijainnista, josta näkyy mitä teitä tiekuntaan kuuluu. 

  4) Täytä muut tiekunnan tiedot (ks. ylemmät ohjeet!)

  5) Jos tiekuntaan kuuluu useampi tie, voit lisätä teitä vihreästä napista "lisää tie". Mikäli vahingossa lisäät turhan tien, pääset poistamaan ylimääräisen tien punaisesta napista "poista tie". Kun kaikki tiekuntaan kuuluvat tiet on ilmoitettu, voit painaa "seuraava". 

  6) Tarkista yhteenvetosivulta, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein. Mikäli huomaat tiedoissa virheen, voit palata muokkaamaan lomaketta, kohdasta "Palaa muokkaamaan lomaketta". Valitse pudotusvalikosta tapa, jolla tosite ilmoittamisesta toimitetaan sinulle. Paina "en ole robotti" ja vastaa tarvittaessa sen tarjoamaan kysymykseen. Valitse sitten "vakuutan, että olen ilmoittanut Digiroadiin tiekunnan teiden rajoitukset ja kaikki rajoitukset ja kiellot ovat kunnan hyväksymiä". Pääset lähettämään tiedot vihreästä napista "lähetä".

  HUOM! Jos käytät julkista konetta esimerkiksi kirjastossa ja valitset "lataa tositeliite koneelle .pdf -tiedostona", tosite pitää poistaa laitteen muistista sen jälkeen, kun liite on otettu talteen. Tositteessa on lomakkeeseen täytetyt yhteystiedot! 

  7) Tallenna latautunut tosite tai tarkista sähköpostistasi, että sait varmasti kuittauksen toimituksesta. Viestin pitäisi saapua muutamassa minuutissa. Jos et saanut kuittausta sähköpostiin, tarkista roskapostikansio. 

 • Voit tehdä ilmoituksen rajoituksien sijainnista karttaliitteen avulla. Karttaliitteen voi tehdä usealla eri sivustolla, kuten Maanmittauslaitoksen Karttapaikassa, jonne pääsee tästä. Alla ohjeet karttaliitteen tekemiseen Karttapaikassa.

   

  Jos karttaliitteen tekeminen ei onnistu, voi rajoituksien tarkat sijainnit ilmoittaa myös suoraan Digiroad-operaattorille. Ilmoitus tehdään sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Liitä viestiin kuva esimerkiksi kartasta, josta käy ilmi rajoituksien sijainti. Otsikoi viestisi tiekunnan nimellä, ja lisää viestikenttään vielä tien virallinen nimi ja sijaintikunta.

   

   

  Ohjeet:

  1. 1. Avautuvassa Karttapaikassa on vasemmassa reunassa valikko, josta pääsee valitsemaan erilaisia tasoja näkyviin. Valitse kolmikerroksinen kuvake, joka on toisiksi ylimpänä vasemmassa palkissa. Paina alimpana oleva taso ”Taustakartta” näkyviin silmä -kuvakkeen kohdalta.
  2.  
  3. 2. Oman tiekunnan tien hakeminen tapahtuu joko suoraan karttatasolta etsimällä, tai osoitteella hakukentästä. Osoitteella hakeminen onnistuu sivun vasemmassa reunassa olevan suurennuslasi -painikkeen avulla. Valitsemalla suurennuslasin, aukeaa sivulle hakukenttä, jolle voi kirjata halutun osoitteen, kuten Maajärventie. Mikäli kyseinen osoite löytyy useammasta kunnasta, voi oikean kunnan tien valita hiirellä valitsemalla.
  4.  
  5. 3. Kun oikea tie on löytynyt, voi aloittaa merkintöjen tekemisen. Merkinnän pääsee laittamaan vasemman valikon neljännestä, sijainti -painikkeesta. Valitsemalla halutun kohdan kartalta, aukeaa ponnahdusikkuna. Otsikko -kohtaan kirjataan haluttu tieto, esimerkiksi ”Nopeusrajoitus”. Kuvaus -kohtaan kirjataan rajoituksen lisätiedot, esimerkiksi ”30km/h, voimassa suurelle tielle päin”. Merkintä tulee kartalle näkyviin valitsemalla ”Hyväksy”.
  6.  
  7. 4. Kun merkintä on kartalla, ilmestyy sen viereen pieni tietoruutu sen tiedoista. Tietoruudusta voi valita kohdan ”Jaa karttalinkki”. Ruudulle tulee uusi ponnahdusikkuna, ja valitsemalla ” Kopioi linkki leikepöydälle” saadaan linkki, joka voidaan liittää lomakkeelle.
  8.  
  9. 5. Lomakkeelle linkin saa painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla liitä.  Jokainen tehty merkintä tulee jakaa erillisellä linkillä lomakkeeseen. Kun kaikki liitteet ovat liitetty, voi jatkaa lomakkeen täyttämistä.

Kysyttävää? Ota yhteys Digiroad-operaattoriin!

Autamme mielellämme!

Digiroad-operaattori
[email protected]
puh. 040 507 2301 (klo 9-16)