Hyppää sisältöön

Vt 9 Lotteinen–Jännevirta: Projektipäällikkö Harri Liikanen – ”Ajatuksesta tulee ajan mittaan uusi tie”

Julkaistu 16.5.2024

Tervetuloa seuraamaan artikkelisarjaa, jossa kerromme hankkeen rautaisista asiantuntijoista. Tällä kertaa hanketta ja arkeaan avaa projektipäällikkö Harri Liikanen Väylävirastosta.

Kun Väylävirasto aloittaa uuden hankkeen, projektipäällikön tehtävänä on viedä se kokonaisuudessaan läpi suunnittelusta lähtien siihen asti, että hankkeen takuuaika on ohi. Valtatie 9:n parantamishankkeessa Lotteisen ja Jännevirran välillä projektipäällikkönä toimii Harri Liikanen Väylävirastosta.

Hänen tehtävänään on huolehtia siitä, että työt tulevat tehdyiksi suunnitellusti ja oikein, määräysten ja ohjeiden mukaan.

“Työpöydälleni kuuluvat muun muassa hankkeen taloushallinta, aikataulutus, käytännön töiden organisointi ja yhteistyö eri sidosryhmien kanssa”, Liikanen kertoo.

“Minulla on työn alla myös muita hankkeita, mutta Vt 9 on niistä suurin, aktiivisessa rakennusvaiheessa oleva hanke.”

 

Katse aina eteenpäin

Projektipäällikön työ vaatii tekijältään muun muassa projektinhallintataitoja ja kokonaisuuksien hahmottamista. Yksityiskohtiin ei ehdi paneutumaan, vaan ne ovat muiden hallussa.

“Työssä pitää pystyä ajattelemaan aina jonkin verran eteenpäin: mitä työvaiheita on tulossa seuraavaksi, millaisia vaikutuksia niillä on sidosryhmiin ja millaista tietoa työstä pitää jakaa”, Liikanen sanoo.

Myös teknistä osaamista tarvitaan. Liikanen on koulutukseltaan yhdyskuntatekniikan insinööri ja toiminut alalla pitkään.

Alalle päätymistä hän nimittää sukuviaksi.

“Ukkini oli 1940-luvulla silloisella TVH:lla töissä kuorma-autonkuljettajana, ja myös isäni on työskennellyt siellä. Aikoinaan kesätöissä en osannut kuvitella, että tästä tulisi minullekin ammatti, mutta se vei mennessään.”

Vaikka projektipäälliköllä on hankkeessa selkeä rooli ja vastuu, töitä tehdään tiiviissä yhteistyössä eri osapuolten kanssa. Liikanen arvostaa työssään sitä, että hän pystyy edistämään niitä asioita, joita hankkeessa tavoitellaan.

“Työ tuntuu merkitykselliseltä ja siitä tulee näkyvää jälkeä: ajatuksesta tulee ajan mittaan esimerkiksi aivan uusi tienpätkä.”

 

Reissutyö vaikuttaa vapaa-aikaan

Harri Liikanen asuu vajaan kolmensadan kilometrin päässä Vt 9:n työmaasta, mutta hän käy paikan päällä silti säännöllisesti. Reissutyö vaikuttaa myös vapaa-ajan viettämiseen.

“Maalla asuessa tekemistä riittää ihan tavallisissa askareissa, esimerkiksi pihahommissa ja paikkojen kunnostuksessa. Pyöräilen, hiihdän ja pelaan erilaisia pelejä mielelläni, vaikka liikkuminen ei olekaan enää tavoitteellista”, Liikanen kuvailee.

Hän suunnittelee ottavansa polkupyörän mukaan myös Siilinjärven-reissuille, kun pyöräilykelit paranevat kevään myötä. Vapaa-aika ei silti ole pelkkää puurtamista.

“Olen erittäin taitava olemaan myös tekemättä mitään”, Liikanen nauraa.

 

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksin Väylävirasto, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin mielipidettä.