Hyppää sisältöön

Vt 12 Tillola–Keltti: Valtatie 12 Tillolan ja Keltin välillä avataan liikenteelle

Julkaistu 28.11.2019

Valtatien 12 rakentaminen Iitin Tillolan ja Kouvolan Keltin välillä on saatu valmiiksi. Tieosuus avataan kokonaan liikenteelle ensi viikolla. 

Valtatie 12 avataan liikenteelle kokonaisuudessaan Iitin Tillolan ja Kouvolan Keltin välillä maanantaina 2. joulukuuta. Vuonna 2018 alkukesästä alkaneet rakennustyöt valmistuivat suunnitellusti ja ajallaan. 

– Hienoa saada Vt12 Tillola–Keltti -hanke maaliin hyvässä yhteistyössä rakennuttajien, rakentajien ja suunnittelijoiden kanssa. Hanke ei ole kooltaan kovin iso, mutta merkittävä alueellisesti. Se tulee palvelemaan KymiRingin-moottorirataa sekä muuta alueelle tulevaa kaavoitusta sujuvamman ja turvallisemman liikenteen kannalta, sanoo hankkeen projektipäällikkö Jetro Matilainen Väylältä. 

Hankkeessa rakennettiin valtatielle 12 keskikaiteellinen ohituskaistatieosuus viiden kilometrin matkalle. Ohituskaistatien rinnalle rakennettiin uutta rinnakkaistietä yhteensä 6,8 kilometriä. Varsinaisen valtatien rakentamisen aikana rinnakkaistiet toimivat kiertoteinä. 

Hankkeen Iitin päähän, KymiRing-moottoriratakeskuksen kohdalle rakennettiin KymiRingin eritasoliittymä. Eritasoliittymän yhteyteen, sen molemmin puolin rakennettiin nykyaikaiset pisaraliittymät. 

Hankkeen Kouvolan Keltin päässä parannettiin puolestaan valtateiden 6 ja 12 risteyksenä toimivaa Keltin nykyistä eritasoliittymää pohjoispuolen uusilla rampeilla ja meluntorjunnalla. 

– Meillä on ollut hyvä tuuri, että säät ovat olleet näinkin lämpimät. Olemme pystyneet rakentamaan loppuun asti, vaikka hankkeen valmistuminen ajoittui nyt alkutalveen. Hanke saatiin vietyä turvallisesti loppuun saakka. Mikä tärkeintä – jokainen tekijä on saatu kotiinsa joka päivä turvallisesti, kertoo hankkeen työpäällikkö Esa Juhantila Destialta. 

Merkittävimmin liikenne hyötyy eritasoliittymistä sekä valtatien nelikaistaisuudesta. 

– Varsinkin Keltin päässä on ollut iso solmukohta valtateiden 6 ja 12 risteyksessä, joka nyt aukeaa. KymiRingin eritasoliittymä mahdollistaa puolestaan sujuvan liikennöinnin moottoriratakeskukselle. Keskikaiteellisena ja nelikaistaisena toteutettu valtatie on myös turvallisuuskysymys, Matilainen sanoo. 

Viimeisimmäksi hankkeessa on vielä tällä viikolla tehty tieosuuden Kouvolan Keltin päädyn valaistustöitä. Hankkeessa tullaan tekemään sen valmistumisen jälkeen tämän vuoden puolella sekä keväällä 2020 pieniä viimeistelytöitä. 

 

Liitteet

Vt 12 Tillola-Keltti 

Vt 12 Tillola–Keltti -hankkeessa rakennettiin keskikaiteellinen ohituskaistatieosuus ja sen rinnalle tehtiin uusi päällystetty rinnakkaistie. Rinnakkaistie parantaa liikenneturvallisuutta. IItin Tillolaan, KymiRing-keskuksen kohdalle tehtiin eritasoliittymä. Kouvolan Keltin eritasoliittymän sujuvuutta ja turvallisuutta parannettiin muun muassa rakentamalla uudet, nykyaikaiset rampit. 

Väylä

Väylä vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta. Huolehdimme liikenteen palvelutasosta ja osallistumme liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen. Näin edistämme yhteiskunnan hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta