Hyppää sisältöön

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie: Varareittiopasteet ohjaavat tunnelien sulkutilanteissa

Julkaistu 16.12.2021 15.15

 

Valtatiellä 12, Lahden kohdalla, liikenne Liipolan ja Patomäen maantietunneleiden läpi on erittäin vilkasta. Väistämättä vastaan tulee tilanteita, joissa maantietunnelit joudutaan sulkemaan. Kyseessä voi olla suunnitelmallinen sulkutilanne esim. huoltotyö tekniikan osalta tai tunnelien pesu, pelastusharjoitus tai rakenteiden määräaikaistarkastus. Ennalta tiedossa olevat sulkutilanteet pyritään ajoittamaan yöaikaan, jolloin liikennemäärät ovat vähäisempiä. Ennakoimattomia sulkutilanteita voi aiheutua liikenteen häiriötilanteista tai teknisten järjestelmien vikatilanteista.

Pidempikestoisten sulkutilanteiden osalta liikenne ohjataan kulkemaan varareittiä. Etukäteen tiedossa olevista suunnitelmallisista sulkutilanteista tiedotetaan laajasti. Myös yllättävistä tunnelin häiriötilanteista tiedotetaan mahdollisimman nopeasti ja ajantasaisesti esim Finntrafic toimesta https://liikennetilanne.fintraffic.fi/pulssi.

Kehätien varareitit on merkitty varareittiopastein

Varareittiopasteet ovat valtatien numerolla 12 varustettuja sinisiä liikennemerkkejä. Itse numeroa ympäröi katkoviiva, ja merkin alla on nuoli, joka osoittaa varareitin suunnan. Näitä liikennemerkkejä löytyy etenkin Kujalan ja Okeroisten eritasoliittymistä.

Tie, kaiteet, jalankulun ja pyöräilyn väylä, liikennemerkki, jossa numero 12.Tie, kaiteet, jalankulun ja pyöräilyn väylä, liikennemerkki, jossa numero 12.

Varareittiopaste Kujalan eritasoliittymässä ja Uusi Orimattilantien (mt 296) varrella lähellä Renkomäkeä.

Tunnelin sulkutiloissa varareitti kulkee valtatietä 4 ja maantietä 296

Valtatieltä 4 tullessa varareitti kulkee Renkomäen liittymän kautta Uusi Orimattilantietä/Ala-Okeroistentietä (maantie 296) Okeroisten liittymään. Siniset varareittiopasteet sijaitsevat niin liittymien kohdalla kuin reitin varrella.

Tampereen suunnasta tullessa siniset varareittiopasteet opastavat Okeroisten kohdalla kääntymään Ala-Okeroistentielle (maantie 296), ja jatkamaan siitä valtatielle 4.

Lahden eteläisen kehätien maantietunnelien ollessa suljettuna varareitti kulkee Okeroisten ja valtatien 4 väliä Renkomäen liittymän kautta.

Siniset opasteet

Sinisten varareittiopasteiden ohella, tien varrella on myös punaisella pohjalla ja katkoviivalla ympäröityjä opasteita valtatielle 12. Punapohjaiset opasteet ovat yleisiä opasteita numeron tarkoittamalle tielle. Sinisellä pohjalla ja katkoviivalla ympäröidyt opasteet valtatielle 12 ovat varareittiopasteita, jotka kertovat varareitistä tunnelien sulkutilassa. Kyseessä on suhteellisen uusi opastemerkki, jonka käyttö tuli mahdolliseksi tieliikennelain uudistuksen myötä kesällä 2020.

 

Lisätietoja Väyläviraston Vt 12 Lahden eteläinen kehätie -hankkeesta:  

Projektipäällikkö Janne Wikström, Väylävirasto, puh. 029 534 3600, [email protected]

Projektipäällikkö Juha-Pekka Hämäläinen, Väylävirasto, puh. 029 534 3563, [email protected]

 

Lisätietoja hankkeesta:

www.vayla.fi/vt12letke    

 

Vt12 Lahden eteläinen kehätie -hankkeen tavoitteena on varmistaa sujuvampi ja turvallisempi liikenne valtatiellä 12 sekä edistää maankäytön ja elinkeinoelämän kehittymismah­dollisuuksia koko Lahden seudulla. Hankekokonaisuuteen kuuluu valtatie 12 Lahden eteläisen kehätien rakentaminen ja maantien 167 Lahden eteläisen sisääntulotien parantaminen. 

Liitteet


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.