Hyppää sisältöön

Väyläviraston Routapossu-pilotissa yksikään jäälinssi ei jää huomiotta

Julkaistu 1.4.2021

Väyläviraston ennakoivan kunnossapidon työkalupakki on jälleen laajentunut. Pinta- ja runkokelirikon haistamista harjoitellut ”Routis”, eli routaporsas aloittaa virallisesti työssään 1.4.

Kuvassa

Routaporsaan tehtävänä on tunnistaa kelirikon varhaiset merkit hajutestillä. Routaporsaan herkkä hajuaisti tunnistaa ennakoiden jäälinssit, jotka muodostuvat tien rakenteeseen. Hajutestillä päästään lähes 95 % tarkkuuteen jopa viikko ennen jäälinssin sulamista.

”Routaporsas oppii todella nopeasti, sillä se rypee mielellään. Kelirikolle alttiit kohdat tiestä se tunnistaa parissa minuutissa ja tulokset ovat erinomaisia”, kertoo ylitarkastaja Kelli Rikkonen.

Viime syksynä alkanut harjoittelujakso on ollut intensiivinen, mutta palkitsemisen kautta tapahtuvasta koulutuksesta on nauttinut koko tiimi. ”Olemme leikkisästi kutsuneet pilottia Piglotiksi”, ylitarkastaja valottaa. Työparin hyväntuulisesta röhkimisestä voi myös päätellä, että ihan puhtain vaattein ei koulutuksesta ole selvitty. 

Kysymykseen piglotin mahdollisesta laajentumisesta ylitarkastaja vastaa, että sopivia yksilöitä pidetään silmällä. Kaikki porsaat eivät sovi routaporsaan hajutehtäviin, vaan motivaatio on yksilöllistä. Kuten meissä ihmisissä, myös porsaissa jotkut ovat toisia enemmän mieluummin kädet – tai sorkat – savessa.

”Tämä vuosihan on kelirikon suhteen aika paha. Näppituntuma on, että routapossulle on luvassa ihan sikana duunia nyt keväällä”, Rikkonen kertoo.

Mitä kevään jälkeen?

Koko vuodeksi ”Routis” ei toki kelirikosta työllisty. Yhdessä onkin etsitty kohteita, joissa asiantuntemusta voitaisiin hyödyntää pitkin vuotta.

”Infrahankkeiltamme tuli ehdotus, josko routapossumme voisi käydä tervehtimässä ja motivoimassa ympäri Suomea eri kohteissa olevia betoniporsaita työssään”, Rikkonen sanoo.

Kesän jälkeen routapossu saattaa päästä myös mukaan budjettineuvotteluihin.

”Routapossu tietää hyvin, miten sorateiden hoidon oikea-aikaisuus säästää euroja. Voi olla, että saamme kutsua häntä tästä syystä myös säästöpossuksi”, Rikkonen naurahtaa.

Virasto haluaa antaa kansalaisille ja muille sidosryhmille kurkistuksen kulissien taakse. Routiksen seikkailuja voi seurata omalla Instagram-tilillä @routaporsas_official. Homma polkaistaan käyntiin porsaan nimikilpailulla, käy tutustumassa!

Lue lisää kelirikosta

Vaikeaa kelirikkoa luvassa lähes koko maahan - vain länsirannikolla päästäneen helpommalla

Miten sorateiden kelirikko syntyy?