Hyppää sisältöön

Turunväylälle toteutetaan kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia lisäämään liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta

Julkaistu 28.9.2020 7.30

 

Väyläviraston hankkeessa Vt 1 Kehä III–Munkkivuori, vaihtuvat nopeusrajoitukset Turunväylälle (valtatie 1) toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia vilkkaimmin liikennöidyille Kehä I:n ja Kehä II:n väliselle tieosuudelle. Tällä osuudella voidaan eri kaistoille näyttää yhtä aikaa eri nopeusrajoituksia esimerkiksi silloin, kun liikenne uhkaa ruuhkautua erkaneville rampeille johtavilla kaistoilla. Tällöin nopeusrajoitusta alennetaan ruuhkautuvien kaistojen osalta ennakoivasti. Ruuhkan vaikutukset liittymän ohi suoraan ajaville autoilijoille ovat vähäisemmät, joten noiden kaistojen nopeusrajoitus voidaan pitää 20 km/h korkeampana. Näin liikenneturvallisuutta ja sujuvuutta saadaan parannettua häiriöherkässä liikennetilanteessa.

Ruuhkien sekä sää- ja keliolosuhteiden perusteella ennakoivasti ohjattavat vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit toteutetaan valtatielle 1 välille Kehä III–Munkkivuori noin 15 kilometrin matkalle. Hankkeen valmistuttua vaihtuvat nopeusrajoitukset ovat käytössä valtatie 1:llä koko matkalla Helsingistä Turkuun. ”Vaihtuvien nopeusrajoitusten avulla liikenteen sujuvuus paranee. Nopeusrajoitus pidetään korkeimpana mahdollisena aina, kun olosuhteet sen sallivat, eikä pysyvää nopeusrajoitusta tarvitse laskea. Korkeampi nopeusrajoitus tarkoittaa tienkäyttäjien kannalta nopeampaa matka-aikaa”, kertoo projektipäällikkö Marja Wuori.

Hankkeessa rakennetaan myös tiedotusopasteita, varoitusmerkkejä, liikenteenmittauslaitteita ja tiesääasemia. Tämän uuden liikenteenhallintajärjestelmän avulla tienkäyttäjiä pystytään tiedottamaan tarkemmin liikenteen häiriöistä ja niiden sijainnista.

Rakennustyöt valmistuvat syyskuussa 2020. Sen jälkeen järjestelmää testataan. Uusi liikenteenhallintajärjestelmä ja nopeusrajoitusmerkit on tarkoitus ottaa käyttöön tammikuussa 2021. Hankkeen kustannusarvio on 4,5 miljoonaa euroa. Kustannukset jaetaan Väyläviraston ja Espoon kaupungin kesken.

Lisätiedot: Projektipäällikkö Marja Wuori, Väylävirasto, puh. 029 534 3834, [email protected]

Seuraa hanketta: Nettisivuillamme: http://vayla.fi/vt-1-vaihtuvat-nopeusrajoitukset

Liitteet


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta