Hyppää sisältöön

Tiekunta, lähetä yksityistiesi tiedot Liikennevirastolle

Julkaistu 9.11.2018

Suomen tiestöstä suurin osuus eli 76 prosenttia on yksityisteitä. Yksityistiekunnat ovat avainasemassa, jotta yksityisteitä koskevat tiedot ovat ajan tasalla Digiroadissa, Liikenneviraston kansallisessa tie- ja katuverkon aineistossa. Kun tieto on Digiroadissa ajantasaista, vältytään turhalta tienkulutukselta ja eksymisiltä sekä varmistetaan, että esimerkiksi metsäteollisuuden kuljetukset reititetään sujuvasti perille.

Kuvassa metsäinen hiekkatie

Yksityistiekunnilla ja järjestäytymättömillä yksityistieosakkailla on uuden yksityistielain (560/2018) myötä vuodesta 2019 alkaen velvollisuus toimittaa Liikenneviraston Digiroad-järjestelmään tien liikenteenohjaukseen liittyvät tiedot kuten esimerkiksi kunnan luvalla asetetut painorajoitukset ja ajokiellot. Liikennevirastolle tulee ilmoittaa myös tieto yksityisteistä, joilla ei ole rajoituksia.

Yksityisteiden valtionavustuksen saamisen yhtenä edellytyksenä on, että tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot ovat Digiroadissa ajantasaiset. Tietoja ei saada Digiroadiin mistään muualta kuin yksityistiekunnilta ja yksityistieosakkailta.

Miksi tietojen lähettäminen on tärkeää?

Digiroad on Liikenneviraston kansallinen tietojärjestelmä, johon on koottu koko Suomen tie- ja katuverkon sijaintitieto sekä tärkeimmät tien käyttöön liittyvät tiedot kuten nopeus- ja painorajoitukset. Digiroad-aineistoa hyödyntävät muun muassa navigaattoriyhtiöt, pelastustoimi sekä esimerkiksi metsäteollisuuden ja maidonkeräilyn reittisuunnittelijat.

Suunnitelmat esimerkiksi raskaiden kuljetusten reitityksestä tehdään tyypillisesti kaukana itse maastosta. Kun nopeus- ja painorajoitustiedot ovat Digiroadissa ajan tasalla, ohjautuu liikenne todennäköisemmin oikeille urille ja turhalta liikenteeltä omalla yksityistiellä vältytään.

Miten lähetän oman yksityistien tiedot?

Yksityistien tiedot toimitetaan toistaiseksi Liikennevirastolle sähköpostitse. Kehitämme parhaillaan uutta tapaa tietojen toimittamiseksi. Tarkka ajantasainen ohje ja viestin mallipohja tietojen lähettämiseksi löytyy Liikenneviraston Digiroad-verkkosivulta.

Tiekunnan tulee ensisijaisesti toimittaa Liikennevirastolle:

  • Tiedot painorajoituksista
  • Ajokiellot
  • Liikennemerkkien mahdolliset lisäkilvet (tontille ajo sallittu jne.)
  • Lisäksi tulee toimittaa kopio kunnan luvasta merkin asettamiseen
  • Tiekunta voi halutessaan toimittaa myös tien nopeusrajoituksen, joka parantaa navigaattorien oikeaa toimintaa ja voi mm. vähentää ylimääräistä tien käyttöä.
  • Tiekunnan teiden nimet, joilla ei ole rajoituksia tai kieltoja.


Yhteystiedot:
Digiroad-operaattori
Puh: 040 507 2301 (klo 9-16)
email: info(a)digiroad.fi


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään