Hyppää sisältöön

Tasoristeysvaroituslaitosten kojuissa uutta arkkitehtuuria

Julkaistu 05.10.2020

Väylävirasto kehittää tasoristeysturvallisuutta laaja-alaisesti, huomioiden jopa tasoristeysten varoituslaitosten näkyminen miljöössä ja niiden estetiikka. Liiaksi huomiota herättäviä ei kojuista haluta, vaan niiden halutaan sopivan suomalaiseen kulttuurimaisemaan.

Väylävirasto käynnisti v. 2018 keväällä yhteistyön Tampereen korkeakouluyhteisön TUNIn rakennusopin apulaisprofessorin Markku Karjalaisen kanssa arkkitehtuurin opiskelijaideakilpailusta. Ideakilpailun tavoitteena oli parantaa rautatiemiljöötä uudella tasoristeysvaroituslaitoksen kojumallilla. Edistyneille arkkitehtiopiskelijoille suunnatulla pakollisella kurssilla etsittiin uutta estetiikkaa radan varrelle huomioiden tasoristeysvaroituslaitoksen laitetilan tekniset erityisvaatimukset.

Anonyymisti arvioidun kilpailun voittajiksi valittiin Tampereen korkeakouluyhteisön TUNIn ja Väyläviraston yhteisesti nimittämän tuomariston valinnalla kolme teosta, jotka olivat arkkitehtiopiskelijoiden Julia Lahtisen, Tuulia Kivistön ja Suvi Perttulan suunnittelemia.

Näitä ideakilpailun töitä jalostettiin v. 2019 tarkemmilla rakennussuunnitelmilla, joiden perusteella kilpailutettiin kojujen toteutus. Nyt syksyllä 2020 on ensimmäiset uuden tyyppiset kojut asennettu tuotantokäyttöön rataverkolle.

Katso, miltä uudet kojut näyttävät:

Uudenlainen tasoristeyskoju radan vieressä.

Uudenlainen tasoristeyskoju radan vieressä.

Uudenlainen tasoristeyskoju radan vieressä.