Hyppää sisältöön

Tampereen Rantatunnelin ilmanvaihtopiiput nousevat Santalahteen ja Naistenlahteen

Julkaistu 24.11.2015

Rantatunnelin ilmanvaihtopiiput saapuvat työmaalle ja nostetaan paikoilleen Santalahdessa keskiviikkona 25.11. ja Naistenlahdessa torstaina 26.11. Piiput ovat osa tunnelin ilmanvaihto- ja tuuletusjärjestelmää.

Tunnelin päästöistä noin 80 prosenttia puhalletaan ulos piippujen kautta ja loput 20 prosenttia tulee ulos liikennevirran mukana suuaukoilta sekä Näsikalliolla radan ja nykyisen valtatien välissä sijaitsevan ilmanvaihtokuilun suuaukon kautta.

Ilmanvaihtopiippujen strategiset mitat:

  • Santalahti, korkeus 40 m, halkaisija 6,35 m, paino 84 000 kg
  • Naistenlahti, korkeus 42 m, halkaisija 6,35 m, paino 88 000 kg

Saarijärven Säiliövalmiste toimittaa Cor-ten B säänkestävästä teräksestä valmistetut piiput paikalle asennettuna. Piippujen nosto tehdään työmaalla kahden mobiilinosturin avulla. Päänosturin maksiminostokyky minimisäteellä ja puomin minimimitalla on 500 tonnia. Nosturin kokonaispaino nostokunnossa on tässä tapauksessa noin 290 tonnia ja sen osien tuominen työmaalle vaatii peruskoneen lisäksi noin kymmenen puoliperävaunukuormaa. Nostotyö edellyttää, että tuulen nopeus on alle 7 m/s ja näkyvyys on hyvä.

Ilmanvaihtopiippuihin on toteutettu Tampereen taidemuseon järjestämän taidekilpailun voittajan Jan-Erik Anderssonin teokset Tuli ja Sade. Ne on toteutettu pelkästään maalauksellisin keinoin ja ne muodostavat yhdessä teosparin, joka saa innoituksensa Tampereen teollisuushistoriasta ja järvimaisemista. 

Naistenlahden eritasoliittymä. Kuva:Rantatunnelin allianssi ja Jan-Erik Andersson

Santalahden eritasoliittymä. Kuva: Rantatunnelin allianssi ja Jan-Erik Andersson.

Lisätietoja:                    Esko Mulari, [email protected], p. 0400 406 723

Liitteet

Lisätietoa

www.liikennevirasto.fi/rantatunneli

www.facebook.com/rantatunneli

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta