Hyppää sisältöön

Sotkamossa bongaillaan tierumpuja mobiilipelin avulla

Julkaistu 22.5.2024 8.21

Väylävirasto, yhteistyössä Autorin kanssa, pilotoi pian joukkoistettua tierumpukartoitusta Sotkamossa. Tehtävässä kuka tahansa voi tienata rahaa merkitsemällä kuvaamiaan rumpuputkia Crowdsorsa-sovelluksen kartalle.

Perjantaina 24.5. klo 9 käynnistyvään kartoitukseen pääsee osallistumaan lataamalla ilmaisen Crowdsorsa-mobiilipelin älypuhelimeensa. Sovelluksen käyttäjät liikkuvat Sotkamoon merkityillä pelialueilla etsien ja valokuvaten yksityistieliittymien rumpuputkia. Jokaisesta uudesta havainnosta maksetaan kahden euron palkkio.

"Tehtävässä on tarkoituksena paikantaa ja kuvata tuhat rumpuputkea. Ne kartoitetaan kuvaamalla molemmista päistä ja merkitsemällä rummun keskikohta sijainniksi. Kartalle ilmestyvistä ikoneista voi jokainen nähdä, mitkä kohteet on jo kuvattu ja missä päin Sotkamoa riittää vielä kartoitettavaa", kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Tempauksen tarkoituksena on tuottaa Väylävirastolle tarkka ja ajantasainen aineisto yksityistieliittymien rumpuputkista. Osallistamalla asukkaat mukaan voidaan inventaario saada valmiiksi muita menetelmiä huomattavasti nopeammin ja kustannustehokkaammin.

"Mobiilipelikokeilussa on tarkoitus kokeilla vaihtoehtoisesta tapaa kerätä tietoa teiden varusteista ja laitteista. Väylävirasto tarvitsee dataa infrasta tehokkaamman omaisuuden hallinnan ja kunnossapidon näkökulmasta. Maanteiden kuivatus on kokonaisuus ja yksityisliittymien rummut ovat osa tätä kokonaisuutta", sanoo Väyläviraston maanteiden kunnossapidon asiantuntija Jarkko Pirinen.

Tierumpukartoitukseen pääsee jo tutustumaan Crowdsorsa-sovellukseen luodussa tehtävässä. Osallistuessa turvallisuuden tulee olla aina etusijalla. Mahdollinen ajoneuvo pysäköidään niin, ettei siitä ole haittaa muille tienkäyttäjille. Liikuttaessa jalan on seurattava tarkasti liikennettä ja suositeltavaa käyttää heijastinliiviä.

Mikä on Crowdsorsa?
Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. Pelillä on kartoitettu muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Lisätietoa:
Väylävirasto, asiantuntija, maanteiden kunnossapito Jarkko Pirinen p. 029 534 3339
[email protected]

Crowdsorsa, toimitusjohtaja Toni Paju p. 050 322 6263
[email protected]