Hyppää sisältöön

Oulun ratapihojen turvalaitteiden käyttöönotto siirtyy vuodella

Julkaistu 26.7.2023 15.29

 

Oulun ratapihojen turvalaitejärjestelmien käyttöönotto siirtyy vuoteen 2024. Aikataulumuutoksen syynä ovat useat toimitusketjuihin vaikuttaneet tekijät. Käyttöönoton siirtymisellä ei ole vaikutusta matkustajaliikenteeseen.

Väyläviraston hankkeessa Oulun ratapihojen yhteistä turvalaitejärjestelmää on asennettu vaiheittain vuodesta 2020 lähtien. Alun perin uusien turvalaitejärjestelmien käyttöönotto oli tarkoitus toteuttaa elo-syyskuussa 2023. Turvalaitejärjestelmien käyttöönotto on päätetty siirtää elokuuhun 2024.

"Turvalaitejärjestelmien käyttöönottoa ei saada toteutettua suunnitellussa ajassa riittävän turvallisesti. Aikataulumuutoksen syynä ovat useat toimitusketjuihin vaikuttaneet tekijät. Esimerkiksi koronapandemia ja Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttavat toimituksiin epävarmuutta ja viivettä. Turvalaitejärjestelmien käyttöönotto on iso prosessi, joka ei tapahdu hetkessä. Teimme hankkeella päätöksen, että käyttöönottoa täytyy siirtää minimoidaksemme riskejä ja liikennöintihaittoja”, Väyläviraston projektipäällikkö Jouni Vauhkonen kertoo.

Työt Oulun ratapihoilla jatkuvat normaalisti 

Turvalaitejärjestelmien käyttöönoton siirtymisestä huolimatta Oulun ratapihoilla työt jatkuvat normaalisti, eikä aikataulumuutoksella ole vaikutusta hankkeen muihin työvaiheisiin. Tulevan talvikauden päätyttyä, heti lumien sulamisen jälkeen, aloitetaan vaihtamaan vaihdemoottoreita. Kolme kuukautta kestävä työvaihe on osa turvalaitejärjestelmien käyttöönoton edistämistä. Vaihdemoottoreiden vaihtaminen vaikuttaa jonkin verran junaliikenteeseen. Työvaiheen vaikutuksista liikenteeseen tiedotetaan lähempänä ajankohtaa.

Matkustajaliikenteelle turvalaitejärjestelmien käyttöönoton siirtymisellä ei ole vaikutuksia. Oulun ratapihojen olemassa olevat turvalaitteet ovat normaalisti toiminnassa elokuuhun 2024 saakka. Uusien turvalaitejärjestelmien käyttöönoton myötä liikenteelliset hyödyt tulevat lisääntymään syksyllä 2024.

”Hanke tulee kokonaisuudessaan valmistumaan vuoden 2024 loppuun mennessä”, Vauhkonen kertoo.

Seuraa hanketta: https://vayla.fi/oulun-ratapihan-turvalaitteet

Lisätiedot
Jouni Vauhkonen, projektipäällikkö 
Väylävirasto 
[email protected] 
puh. 029 534 3268