Hyppää sisältöön

Oulun ratapihoilla jatketaan turvalaitteiden asentamista

Julkaistu 12.5.2023 11.44

 

Toukokuussa Oulun ratapihoille asennetaan turvalaite-elementtejä ja pystytetään uusia rakenteita. Lisäksi ratapihojen vaihteita uusitaan. Hanke edistää junaliikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta.

Väyläviraston hankkeessa Oulun ratapihat remontoidaan nykyvaatimusten mukaisiksi. Ratapihojen yhteistä turvalaitejärjestelmää on asennettu vaiheittain vuodesta 2020 lähtien, ja sen viimeinen vaihe ajoittuu tuleville kesäkuukausille.

”Uusi turvalaitejärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön loppusyksystä. Kokonaisuudessaan hanke valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä”, Väyläviraston projektipäällikkö Jouni Vauhkonen kertoo.

Parhaillaan ratapihoille asennetaan metallisia rakenteita, jotka kannattelevat junaradan yläpuolella olevia turvalaite- ja sähkörataelementtejä. Työt eivät vaikuta kesän matkustajaliikenteeseen.

Uusia vaihteita Oulun ratapihoille

Toukokuun aikana Oulun ratapihoilla myös uusitaan kuusi vaihdetta. Työ on ennakoivaa kunnossapitoa, jolla ylläpidetään vaihteiden turvallisuutta ja toimintavarmuutta. Vanhojen vaihteiden uusiminen parantaa samalla junaliikenteen turvallisuutta.

”Työvaihe aloitetaan nostamalla vanhat vaihde-elementit irti raiteistosta, minkä jälkeen vaihde-elementtien alapuoliset rakennekerrokset uusitaan. Tämän jälkeen uudet vaihde-elementit asennetaan, liitetään raiteisiin ja tuetaan. Lisäksi vaihteenvaihtotöiden yhteydessä tehdään turvalaite- ja vahvavirtakytkentöjä”, Vauhkonen taustoittaa.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Oulun ratapihoilla on uusittu yhteensä 38 vaihdetta.

Junaliikenteen turvallisuus ja sujuvuus paranevat

Oulun rautatieliikennepaikkaan kuuluvat Oulunlahden, Nokelan, Oulun tavaran, Oulun aseman ja Tuiran ratapihat. Ratapihoilta on yhteys Ylivieskan, Kontiomäen ja Kemin suuntaan sekä useille yksityisraiteille, kuten Oulun satamaan.

Kokonaisuudessaan Oulun ratapihan turvalaitehanke parantaa junaliikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta. Uudet turvalaitteet mahdollistavat eurooppalaisen rautatieliikenteen hallintajärjestelmän eli ERTMS-järjestelmän käyttöönoton. Lisäksi turvalaitteiden uusiminen vähentää merkittävästi ratapihan korjausvelkaa. 

Seuraa hanketta: https://vayla.fi/oulun-ratapihan-turvalaitteet 

Lisätiedot
Jouni Vauhkonen, projektipäällikkö 
Väylävirasto 
[email protected] 
puh. 029 534 3268

Liitteet


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta