Hyppää sisältöön

Oulu–Kontiomäki-rataosalla valmistellaan uusien kohtaamispaikkojen rakentamista

Julkaistu 26.11.2021 11.22

 

Väyläviraston Oulu–Kontiomäki-hankkeessa parannetaan rataosan välityskykyä. Niskan, Liminpuron ja Kuusikkoniemen liikennepaikoille rakennetaan uudet junien kohtaamispaikat, ja Utajärven liikennepaikan kohtaamispaikkaa pidennetään. Kohtaamispaikat mahdollistavat liikennöintikapasiteetin lisäämisen rataosalla.

Oulu–Kontiomäki-rataosa sijoittuu Oulun, Muhoksen, Vaalan, Utajärven ja Paltamon kuntien alueille. Rata on yksiraiteinen, ja sillä kulkee sekä henkilö- että tavaraliikennettä. Rataosan liikennemäärät ovat nousussa, ja Kemiin rakennettava biotuotetehdas tulee lisäämään raakapuukuljetusten määrää raiteilla. Liikennekapasiteetin lisäämiseksi rataosuuden välityskykyä parannetaan mahdollistamalla pitkien junien ohitukset kohtaamispaikoilla.

Pitkät junat tarvitsevat kilometrin pituisen kohtaamispaikan

Niskan, Liminpuron ja Kuusikkoniemen liikennepaikoille rakennetaan uudet pitkien junien kohtauspaikat. Myös Utajärven liikennepaikkaa parannetaan. Työt etenevät seuraavasti:

  • Niskan liikennepaikan rakentamissuunnittelu on käynnissä, ja rakennustyöt alkavat keväällä 2022.
  • Liminpuron liikennepaikan maanrakennustyöt ovat käynnissä.
  • Kuusikkoniemen maanrakennustyöt käynnistyvät marraskuussa.
  • Utajärven liikennepaikan hyötypituutta jatketaan, jolloin myös pitkät junat pääsevät ohittamaan toisensa. Utajärven liikennepaikan maanrakennustyöt ovat käynnissä.

”Pisimmät liikenteessä olevat junat ovat jopa kilometrin pituisia. Oulu–Kontiomäki-rataosa on yksiraiteinen, eli junat tarvitsevat kohtaamispaikkoja ohittaakseen toisensa. Rakentamalla uusia pitkien junien kohtaamispaikkoja rataosuuden välityskyky paranee huomattavasti”, kertoo projektipäällikkö Vesa Pakarinen Väylävirastosta. Kaikkien neljän liikennepaikan urakoiden valmistuminen ja käyttöönotto tapahtuvat vuoden 2022 lopussa.

Lisätiedot:

Vesa Pakarinen, projektipäällikkö, Väylävirasto, puh. 029 534 3149, [email protected]

Lisää hankkeesta:

https://vayla.fi/oulu-kontiomaki-uudet-liikennepaikat

Oulu–Kontiomäki uudet liikennepaikat -hankkeessa rakennetaan uudet pitkien junien kohtauspaikat Vaalan Liminpuroon, Paltamon Kuusikkoniemeen ja Utajärven Niskaan, sekä pidennetään nykyistä Utajärven liikennepaikkaa. Kohtaamispaikat lisäävät rataosan liikennöintikapasiteettia. Urakka valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä.

CEF-logo

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksin Väylävirasto, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin mielipidettä.

Liitteet


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään