Hyppää sisältöön

Oletko menossa keräämään roskia tienvarresta? Muista nämä ohjeet

Julkaistu 21.3.2019

Riippumatta siitä, oletko menossa keräämään roskia tienvarresta vapaaehtoisesti tai korvausta vastaan, kannattaa tutustua etukäteen Väylän ohjeisiin.

Piirroskuva, jossa tie, roskia ja turvavarusteita.

Tienvarsien siivoaminen kuuluu osaksi teiden kunnossapitourakoita, mutta urakoitsija voi antaa tehtävän esimerkiksi urheiluseuran tai koululaisryhmän hoidettavaksi. Lisäksi vapaaehtoiset yksityishenkilöt järjestävät toisinaan tiestön siivoustalkoita.

"Roskien keräämiseen ei tarvita erillistä koulutusta, mutta turvallisuuden vuoksi kannattaa huomioida muutama varustukseen ja siivoamistapaan liittyvä asia", kertoo Väylän työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen.

Ensin varustus kuntoon

Tienvarsilla tehtävässä siivoamisessa varustus on avainasemassa. Päälle kannattaa pukea esimerkiksi varoitusliivi. Jos sellaista ei löydy, toiseksi paras vaihtoehto on näkyvä vaatetus. Jalkaan suosittelemme sujauttamaan tukevapohjaiset suojaavat kengät ja käsiin viiltosuojakäsineet.

"Lisäksi mukaan on hyvä ottaa roskapihdit tai muu työkalu roskien poimimiseen. Osa roskista voi olla teräviä, joten ne on turvallisinta poimia maasta työkalulla", Lappalainen neuvoo.

Kerää roskat yhdeltä puolelta kerrallaan

Kun varustus on kunnossa, kannattaa seuraavaksi panostaa oikeanlaiseen roskien keräystapaan. Fiksuinta on kerätä roskat aina yhdeltä puolelta tietä kerrallaan. Turvallisin tapa etenemiseen on käyttää tien vasenta reunaa ja kulkea liikennettä vastasuuntaan.

"Vaaratilanteita voi syntyä myös tien ylittämisestä. Kannattaa välttää tien ylittämistä jalkaisin. Jos toiselle puolelle tietä on päästävä, teethän sen kohdasta, josta on hyvä näkymä molempiin suuntiin", Lappalainen sanoo.

Katso mihin pysäköit

Moni roskien kerääjä saapuu paikalle omalla autolla. Muistathan, että auto tulee pysäköidä aina P-paikalle tai levikkeelle. Pientareelle tai linja-autopysäkeille ei saa pysäköidä.

Edellä mainittujen ohjeiden lisäksi on tärkeä muistaa, että moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden osalta periaatteet ovat hieman erilaiset. Siellä jalankulku on kielletty ja siivoamisen hoitavat aina ammattilaiset, eli käytännössä urakoitsijat.

"Vaarojen välttäminen kannattaa aina. Toivotan kaikille aurinkoisen turvallisia talkoosiivouspäiviä!" Lappalainen sanoo.

Lisätietoa

Ohje: Teiden reuna-alueiden siivous 

Anvisning: Städning av vägarnas kantområden


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta