null
null Liikennevirastolaiselle pitkän linjan silta-asiantuntijalle, diplomi-insinööri Marja-Kaarina Söderqvistille alan erikoispalkinto

Liikennevirastolaiselle pitkän linjan silta-asiantuntijalle, diplomi-insinööri Marja-Kaarina Söderqvistille alan erikoispalkinto

Julkaistu 26.10.2018
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Suomen Rakennusinsinöörien liitto RIL ry. palkitsi Liikennevirastosta jo eläkkeelle jääneen pitkän linjan silta-asiantuntijan, diplomi-insinööri Marja-Kaarina Söderqvistin Yrjö Matikainen -erikoispalkinnolla. Palkinto julkistettiin RILin Siltapäivillä Tampereella 24.10.2018.

kuvassa Marja-Kaarina Söderqvist

Söderqvist oli heti uransa alkumetreiltä saakka luomassa Siltarekisteriä ja siltojen hallintajärjestelmää. 

”Siltarekisteri ja siltojen tarkastusjärjestelmä edustavat alalla maailmanlaajuisia edelläkävijähankkeita. Lisäksi monet tilaajatahot havahtuvat vasta nykyään asioihin, joita Söderqvist on edistänyt Tiehallinnossa/Liikennevirastossa jo vuosikymmeniä. Hän on osoittanut myös eläkkeelle jäämisensä jälkeen aktiivisuutta silta-alalla osallistumalla RILin Siltakirjan kirjoittamiseen myös muita tekijöitä auttaen ja sparraten”, RILin Sillat- ja erikoisrakenteet tekniikkaryhmän puheenjohtaja, Kreaten kehityspäällikkö, Aki Kopra perustelee valintaa.

Vuonna 1951 syntynyt Söderqvist on tehnyt pitkän uran siltojen kunnonhallinnan, ylläpidon ja tietojärjestelmien parissa. Hän valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1979, pääaineenaan sillanrakennus ja sivuaineena rakenteiden mekaniikka. Söderqvist on ollut luomassa heti uransa alkumetreillä Siltarekisteriä, ja tämän jälkeen siltojen hallintajärjestelmää. Järjestelmä on toiminut pohjana siltojen kunnon ennustamiselle. Tämän pohjalta on luotu myös ensimmäiset elinkaarimallit jo 1990-luvun alussa.

Söderqvist on toiminut merkittävässä roolissa myös siltojen tarkastustoiminnan kehittämisessä ja maailmalla kiinnostusta herättäneessä siltojen tarkastajatutkintojen käynnistämisessä 1990-luvulla. Lisäksi hän on osallistunut lukuisten alan julkaisuiden kirjoittamiseen.

Söderqvistillä on ollut myös merkittäviä luottamustehtäviä kansainvälisissä organisaatioissa, kuten OECD:n (the Organisation for Economic Co-operation and Development) siltajaostossa ja IABSE:n (International Association for Bridge and Structual Engineering) työryhmässä Structural Performance, Safety and Analysis. Hän kuuluu edelleen IABMAS:n (International Association for Bridge Maintenance and Safety) Bridge management -työryhmään.

Yrjö Matikainen -palkinto eli Sillanrakennuksen erikoispalkinto jaetaan joka toinen vuosi. RIL ja sen Sillat ja erikoisrakenteet -tekniikkaryhmä haluavat nostaa palkinnolla silta- ja rakennetekniikan alan ja alalla työskentelevien arvostusta maassamme.