Hyppää sisältöön

Kulkuopasteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota Joensuun asemanseudulla liikkuessa – radan yli oikaiseminen on aina hengenvaarallista

Julkaistu 4.7.2023

Joensuun ratapiha -hankkeessa on rakennettu uusi ylikäytävä rautatieasemalle. On tärkeää noudattaa asemalla olevia reittiopasteita ja kulkea laitureille ylikäytävän kautta. Radan yli käveleminen on aina ehdottomasti kielletty.

Uusi ylikäytävä mahdollistaa sujuvan ja turvallisen liikkumisen asemalla

Joensuun ratapiha suunnitellaan nykyliikennettä palvelevaksi ja toimivaksi ratapihaksi. Osana hanketta asemalle on rakennettu myös uusi ylikäytävä. Laitureille 2 ja 3 kulku tapahtuu ainoastaan uuden ylikäytävän kautta. Ylikäytävälle johtaa kaikilta laitureilta portaat ja käytössä on myös hissi. 

Aseman seudulla liikkuessa on tärkeää noudattaa asemalla olevia opasteita, jotka ohjaavat sallituille reiteille. Radan yli käveleminen on kaikissa tilanteissa ehdottomasti kielletty.

”Liikkuminen raiteilla on aina merkittävä turvallisuusriski sekä rikos. Asema-alueella on opasteita, jotka ohjaavat matkustajia kulkemaan turvallisesti junalle työmaa-alueen kiertäen”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jetro Matilainen Väylävirastosta. 

Työmaa-alueet on rajattu suoja-aidoin. Aitojen läpi kulkeminen on ehdottomasti kiellettyä.  
 

Lähestyvä juna on hiljainen ja ennalta-arvaamaton

Oikaisu hiljaiselta vaikuttavan junaradan poikki voi vaikuttaa äkkiseltään näppärältä tavalta säästää aikaa. Vaikka lähiseutu vaikuttaisikin rauhalliselta, voi seuraava juna olla kirjaimellisesti nurkan takana.

Junat ovat hitaasti liikkuessa todella hiljaisia. Lähestyvän junan äänen kuulee raiteilla kävellessä yleensä vasta silloin, kun on jo liian myöhäistä.Vaikka junankuljettaja havaitsisikin henkilön raiteella, pysähtyminen tai väistäminen on mahdotonta. Junan jarrutusnopeudet ovat vähintään useita satoja metrejä, jopa 1–2 kilometriä. 

Joensuun asemanseudulla kulkiessa on olennaista myös kiinnittää huomiota tavara- ja työmaaliikenteeseen, joiden kulkeminen ei näy aikatauluissa. Koskaan ei voi olla täysin varma, että junaa ei ole tulossa. Omiin muistikuviin tai edes tietoon junien aikataulusta ei kannata täysin luottaa, sillä junat voivat kulkea aikataulusta myöhässä.  

”Ratapihan rakennustöiden takia raiteilla kulkee myös työmaaliikennettä. Pelkän matkustaja- ja tavaraliikenteen varominen ei siis riitä”, muistuttaa urakan turvallisuuskoordinaattori Juho Eskola Weladolta. 

Varaa aikaa junalla matkustaessa

Joensuun asemalta lähtiessä kannattaa varata ylimääräistä aikaa oikean laiturin ja kulkureittien tarkistamiseksi.

”Oman junan aikataulu ja lähtöraide kannattaa aina tarkastaa infonäytöiltä. Asemalla on myös opasteita, joiden avulla löytää turvallisen kulkureitti oikealle raiteelle”, toteaa Eskola.