Hyppää sisältöön

Kohti ennakoivampaa tienpitoa – Velho-allianssi täydessä vauhdissa

Julkaistu 19.4.2018

Liikenneviraston allianssihanke Velho on edennyt toteutusvaiheeseen. Tämä vanhan tierekisterin korvaava tiestötietojärjestelmä tulee valmistuessaan sisältämään myös suunnitelma- ja toteumatietovaraston. Ensimmäinen järjestelmän osa-alue saataneen tuotantokäyttöön jo tänä vuonna.

Jutun kuvituskuva, jossa on Velho-allianssin porukkaa.

Velho-allianssi käynnisti työnsä lokakuussa 2017 tavoitteenaan kehittää uusi tiestötietojärjestelmä korvaamaan vanhan tierekisterin. Lisäksi projektin tehtäviin kuuluu rakentaa hallintajärjestelmä teiden, ratojen ja vesiväylien suunnitelma- ja toteutusvaiheen tiedoille.

”Ensimmäinen vaihe eli allianssin kehitysvaihe saatiin päätökseen maaliskuussa. Yhtenä konkreettisena tuloksena syntyi hankesuunnitelma, jossa kuvataan työn tavoitteet ja toimintamallit”, kertoo hankepäällikkö Mika Stenmark Liikennevirastosta.  

"Keskeistä hankkeen tavoitteissa on tietosisällön laatu ja järjestelmän käytettävyys, kattava tiedon elinkaaren hallinta sekä integroituminen prosesseihin mahdollistaen automaattinen tiedon tallentaminen heti, kun tieto syntyy.

Velho-allianssissa tekemistä ja laatua pyritään jatkuvasti parantamaan sekä tuotannon läpimenoaikoja lyhentämään.

"Tähän päästään muun muassa pilkkomalla työtehtäviä jaksoihin, jotta reagointi palautteeseen nopeutuu ja asioiden priorisointi perustuu mahdollisimman ajantasaiseen tietoon", sanoo allianssin projektipäällikkö Rikhard Pärssinen.

Seuraava etappi kehityksessä on suunnitelma- ja toteumatietojen hallintaan tarkoitetun kokonaisuuden rakentaminen. "Ensimmäinen versio siitä saataneen tuotantokäyttöön jo tänä vuonna. Tämän jälkeen työ jatkuu kunnossapitoa tukevan toiminnallisuuden määrittelyllä”, Mika Stenmark sanoo.

Kiinnostuitko? Velho-allianssi ottaa mielellään vastaan kysymyksiä ja kommentteja. Niitä voi lähettää osoitteeseen velho(at)liikennevirasto.fi.

Velho-projekti on osa Liikenneviraston diglitalisaatiohankkeen osahanketta kolme (Tieverkon ennakoiva kunnonhallinta ja tiestötietojen ylläpitojärjestelmän kehittäminen).

Lisätietoja:

hankepäällikkö Mika Stenmark, p. 029 534 3531 tai [email protected]

Velho-allianssi


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta