Hyppää sisältöön

Kehä I Laajalahti: Kivikoriseinää rakennetaan suojaamaan uutta laatuväylää

Julkaistu 25.3.2021

Hankkeessa on maaliskuussa aloitettu tekemään Raide-Jokerin Räisälänsillan ja Kurkijoentien risteyssillan välille tulevan kivikoriseinän perustamistöitä. Kivikoriseiniä käytetään yleisesti maanrakentamisessa mm. estämään maa-ainesten valumia, toimimaan tukimuureina sekä ratkaisuina maisemoinnille. Tässä hankkeessa keskeisenä tehtävänä on suojata toukokuussa valmistuvaa pyöräilyn laatuväylää.

Piirroshavainnekuva kivikoriseinästä kallion ja kävely- ja pyöräilyväylän välissä suojaamassa väylällä kulkijoita.

Raide-Jokerin Räisälänsillan ja Kurkijoentien risteyssillan välisessä kohdassa kallio on sen verran rikkonainen, että kallioleikkauksesta saattaisi irrota ja pudota isompia tai pienempiä kiviä jalankulku- ja pyöräilyväylälle. Rakennettava kivikorirakenne toimii siten tämän rikkonaisen kalliopinnan suojarakenteena ja takaa turvallisen liikkumisen kyseisellä matkalla. Tämä kivikorimuuri ei siis ole meluseinä.

 

Kuva kivikoriseinän rakennustyömaalta Laajalahdesta Espoosta Kehä I:n varrella.

Kivikoriseinän perustamistyöt käynnistyivät maaliskuussa 2021.

 

Kivikoriseinä rakentuu kolmesta osasta

Kivikoriseinä muodostuu betonista valetuista anturoista, teräsrakenteesta ja kivikorielementeistä. Parhaillaan käynnissä ovat antureiden muottien teko. Neljän metrin välein asennettavien teräspilarien asentamiseen päästään huhtikuussa. Kokonaisuudessaan seinä tulee valmistumaan kesällä, heinäkuun aikana. Rakennettavan kivikoriseinän pituus on yhteensä noin 200 metriä ja korkeimmillaan kuusi metriä korkea. 


Kuva kivikoriseinän rakennustyömaalta Laajalahdesta Espoosta Kehä I:n varrella.

Kivikoriseinän antureiden muotteja asennettuna.

Teräskorielementtien täyttämiseen tarvitaan 400 kuutiota kiviä 

Laatikkomaiset kivikorielementit ovat ruostumatonta ja säänkestävää teräsverkkoa, jotka on suunniteltu täytettäväksi kivillä tai soralla. Niiden verkkokerros on tehty hitsaamalla poikittaisia ja pitkittäisiä rautalankoja yhteen tarvittavan kestävyyden takaamiseksi. Täytettäessä kivikorien sisälle laitetaan lisäksi vetotankoja, jotka estävät korien seinämien pullistumisen kivien painosta. 

Kivikoreja on helppo käsitellä ja asennettaessa korit ankkuroidaan vielä toisiinsa terästangoilla. Hankkeessa asennettavien kivikorielementtien korkeus on 0,8 metriä ja rakennettavan seinän täyttämiseksi tullaan käyttämään kiviä yhteensä 400 kuutiota.
 

Tämä juttu on julkaistu Kehä I parantaminen, Laajalahden kohta -hankkeen uutiskirjeessä. Voit liittyä uutiskirjeen jakelulistalle tämän linkin kautta.


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta