Hyppää sisältöön

Kansainvälistä tunnustusta Suomen rautatieviestintäjärjestelmälle

Julkaistu 1.7.2019

Railista Virveen -projektin viestintäjärjestelmä on voittanut arvostetun kriittisen viestinnän ICCA-palkinnon. Palkinto jaettiin kriittisen viestinnän suurimmassa kansainvälisessä tapahtumassa, Critical Communications World -konferenssissa. Tänä vuonna konferenssi järjestettiin 18.-20.6. Kuala Lumpurissa Malesiassa.

Konferenssin aikana julkaistiin ICCA:n (the International Critical Communications Awards) tämän vuoden kilpailun voittajat. Väylän kanssa yhteistyötä tehnyt Frequentis AG osallistui tähän kilpailuun luokassa "Best Use of Critical Communications in Transport". Kilpailutyönä oli heidän järjestelmänsä, joka kantaa nimeä Bearer-Independent Communication (BIC). Työllä irtosi kilpailussa jaettu ykkössija.

Tuomariston teollisuuden asiantuntijat ylistivät projektia sen mielenkiintoisesta ja innovatiivisesta kehityksestä GSM-R:stä FRMCS:ään (Future Railway Mobile Communication System). Tuomaristo piti työtä tärkeänä eri radioverkkojen yhdistämisprojektina.

Frequentisin esitys perustui Väylän Railista Virveen -projektissa määriteltyyn ja heidän toimittamaansa URCA (Unified Railway Communication and Application) -järjestelmään, joka on liitetty eri radioverkkoihin (TETRA/Virve, GSM-R/Raili ja kaupallinen matkaviestinverkko).

URCA-järjestelmään perustuva RAILI-palvelu on tuotantokäytössä täydessä laajuudessaan, ja sitä kehitetään edelleen käyttäjäkokemusten ja tarpeiden perusteella. Väylä on yhteistyössä Railista Virveen -projektiin osallistuneiden kumppaneiden kanssa (mm. Suomen Virveverkko Oy, Cinia Oy, Finrail Oy ja VR Yhtymä) rautatieviestinnän edelläkävijöitä radioverkkoriippumattoman teknologian kehittämisessä ja käytössä. URCA-järjestelmä on luonut hyvät edellytykset siirtyä tulevaisuuden rautateiden globaaliin viestintäjärjestelmään, joko Virve 2.0 -hankkeen yhteydessä tai rakennuttamalla erillisen FRMCS-radioverkon.

Lisätietoa

Lisätietoa Frequentisin kilpailuehdotuksesta: https://www.frequentis.com/sites/default/files/pr/2019-06/06_2019_FREQUENTIS_wins_ICAA_critical_comms_transport_for_BIC_Finland_0.pdf

Lisätietoa ICCA-kilpailun luokista ja voittajista: http://www.criticalcomms.com/news/iccas-2019-ccw-winning-entries-awards-critical-communications

Virve 2.0: Viranomaisverkon seuraava sukupolvi eli Virve 2.0 toteutetaan viranomaisten ja kaupallisten toimijoiden yhteistyönä. Suomen Erillisverkot kilpailuttaa kaupalliset verkko-operaattorit kevään 2019 aikana. Vuoden loppuun mennessä operaattori on valittu. Erillisverkot toteuttaa voittaneen 4G-verkon päälle viranomaisia palvelevat ratkaisut ja toimii palveluoperaattorina. (https://www.erillisverkot.fi/uutishuone)

Frequentis AG on kansainvälinen korkean luotettavuuden turvallisuuskriittisiä ICT-järjestelmiä ja -ratkaisuja toimittava yritys. (https://www.frequentis.com/)

TCCA (The Critical Communications Association) on kansainvälinen järjestö, joka johtaa standardoidun kriittisen langattoman viestinnän globaalia kehitystä ja edistystä ammattilaisille käyttäjille. (https://tcca.info/about-tcca/)


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta