Takaisin

Aja turvallisesti joulunviettoon

Aja turvallisesti joulunviettoon

Julkaistu 17.12.2012

Joulun menoliikenne jakautuu tänä vuonna kolmelle päivälle. Paluuliikenteen odotetaan olevan vilkkainta tapaninpäivänä. Vaihtelevat säät ja pimeys hidastavat matkantekoa ja lisäävät myös onnettomuusriskiä. Varaathan siis ylimääräistä aikaa matkantekoosi!

Joulunajan liikenne on vuodenaikaan nähden vilkasta, vaikka se on määrällisesti vain puolet juhannusliikenteestä. Liikennevirasto ei odota pahoja ruuhkia maanteille. Osa joulunviettäjistä lähtee liikenteeseen jo perjantaina, jolloin joululiikenteen arvioidaan alkavan puolilta päivin ja jatkuvan iltaseitsemään saakka. Monet suosivat matkanteossaan lauantain ja sunnuntain valoisia tunteja. Näinä kahtena päivänä joulumatkalaiset ovat tien päällä pääsääntöisesti kello 9–15. Jouluaattona liikkeellä ovat lyhyen matkan kulkijat ja hautausmaalle menijät. Eniten liikennettä on Etelä-Suomen pääteillä: valtatiellä 1 Helsingistä länteen, valtatiellä 7 itään sekä valtatiellä 4 Lahteen ja sieltä edelleen Jyväskylään ja Mikkeliin. Suurten kaupunkien lähialueille kertyy lyhyitä jonoja menoliikenteen vilkkaimpina tunteina. Ajonopeudet eivät kuitenkaan juuri hidastu, mikäli ajokeli on normaali ja liikenneonnettomuuksilta vältytään. Vähäliikenteisemmille teille ennustetaan sujuvaa liikennettä, ellei keli muutu huonoksi. Pitkämatkaisen liikenteen lisäksi taajamien lähellä on paljon asiointiliikennettä koko viikonlopun ajan.

Tapaninpäivä on joulun paluuliikenteen vilkkain päivä. Liikenne on huipussaan keskiviikkona kello 12–19, jolloin saattaa olla ajoittaisia ruuhkia. Nopeuksien odotetaan kuitenkin säilyvän lähes normaaleina, jos vain keliolot pysyvät hyvinä eikä liikenneonnettomuuksia tapahdu.

Aikaisempien vuosien tapaan joulun ja uudenvuoden ympärillä itään menevä raskas liikenne ruuhkautuu raja-asemilla kilometrien mittaisiksi jonoiksi, jotka haittaavat myös henkilöautoliikennettä.

Varaa ylimääräistä aikaa matkustamiseen talvikelillä

Joulun aikaan matkustamiseen on syytä varata ylimääräistä aikaa pimeyden ja vaihtelevien kelien vuoksi. Talvella tunnin matkaan menee kymmenen minuuttia enemmän aikaa kuin kesällä. Huonolla kelillä aikaa menee vielä enemmän.

Ohittaminen on erityisen vaarallista pimeällä talvikelillä. Silloin valojen oikea käyttö on tärkeää sekä paremman näkyvyyden että oman ajoneuvon näkymisen vuoksi. Huonolla kelillä huomiovalojen sijasta on käytettävä ajovaloja, sillä monissa uudemmissa autoissa automaattisten huomiovalojen palaessa takavalot eivät välttämättä ole päällä. Rankan lumisateen aikana sumuvalot ovat oikea valinta. On myös varmistettava, että valot ovat puhtaat. Muiden liikenteessä liikkuvien on erittäin tärkeää huolehtia omasta näkymisestään esimerkiksi heijastimin ja valoin.

Talvella matkaavien on muistettava myös riittävän lämmin pukeutuminen, oli liikkeellä millä kulkuvälineellä tahansa. Hinausauton, junan, bussin tai muiden liikennevälineiden odottelu talvipakkasissa voi osua eteen yllättäen.

Turvallinen liikenne on yhteispeliä. Tämä korostuu erityisesti talvikeleillä. Ota joulumieli mukaan matkalle niin teillä, raiteilla, vesillä kuin ilmassakin!

Suunnittele matkareitti etukäteen

Etenkin talvikelillä on viisasta suunnitella matkareitti etukäteen. Apuna voi käyttää ajantasaista liikennetietoa ja sääennusteita. Kun matka-aikataulusta ei tee liian tiukkaa, eivät pienet hidasteet matkanteossa haittaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää jatkuu edelleen talvisena koko maassa. Voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkistaa ennen liikenteeseen lähtemistä Ilmatieteen laitoksen internetsivuilta. Tietoja tieliikenteen häiriöistä ja keliolosuhteista saa myös paikallisradioista. Tietoja teiden kunnosta ja liikenteen ongelmista voi soittaa ympärivuorokautisesti Tienkäyttäjän linjalle, p. 0200 2100.

VR tiedottaa joulunajan junaliikenteestä erikseen.

Turvallista joulunaikaa toivottavat
liikkuva poliisi, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Ilmatieteen laitos ja Liikennevirasto


reaktionapit