Takaisin

72 tunnin liikennehaaste päättynyt

72 tunnin liikennehaaste päättynyt

Julkaistu 3.11.2015

72 tunnin liikennehaasteen on voittanut Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston opiskelijoista koostunut joukkue Väylä kilpailutyöllään Suorituksesta elämykseksi – Sujuva ja soljuva toimintaympäristö .

Ensimmäistä kertaa järjestetyn liikennehaasteen tavoitteena oli löytää innovatiivisia ja uusia ratkaisuja Tampereen keskustan liikennejärjestelmän haasteisiin. Kilpailu käynnistyi 26.10. ja se toteutettiin 72 tunnissa. Kilpailuun osallistui eri alojen opiskelijoita Tampereen teknillisestä yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Väylä on tarkastellut työssään kattavasti eri teemoja liikenteestä asumiseen. Työssä on esitetty innovatiivisia ja rohkeita ideoita, kuten muunneltavia katutiloja, ”pop-up-infraa” ja virtuaalisia ratkaisuita. Työssä on myös nopeammin toteutettavissa olevia toimenpiteitä, kuten raitiovaunujen monikäyttövaunuja sekä tehostettua matkustajainformaatiota joukkoliikenteen solmukohtiin.

─ 72 tunnin liikennehaaste osoittautui toimivaksi konseptiksi. Opiskelijoiden valmius tämän erittäin haastavan toimeksiannon suorittamiseen hämmästytti kaikki. Saimme kilpailutöistä lukuisia toteutuskelpoisia ehdotuksia, jotka tullaan huomioimaan raitiotien ja keskustan kehittämisen seuraavissa vaiheissa. Kilpailutyöt eivät siis jää pölyttymään laatikon pohjalle, vaan meillä on jo ajatuksia niiden jatkokäsittelystä ja esittelemisestä laajemmallekin yleisölle, kertoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Ari Vandell Tampereen kaupungilta.

─ Liikennehaaste oli mahtava kokemus. Uppouduimme työhön sellaisella innostuksella, että unohdimme nopeasti kisaavamme muutakin kuin aikaa vastaan. Konsepti olikin erittäin toimiva, sillä aikaa ei ollut tuhlattavaksi turhaan epäröintiin tai muodollisuuksiin. Haasteen päättyminen tuntuu haikealta, koska tiimityötä jatkaisi mielellään ja tuotettamme tekisi mieli kehittää vieläkin pidemmälle. Olen erittäin tyytyväinen poikkitieteellisen tiimimme rohkeuteen, panostukseen ja lopputulokseen , sanoo Väylä-joukkueen projektipäällikkönä toiminut Inna Ampuja .

─ 72 tunnin liikennehaaste onnistui yli odotusten ja tästä suurin kiitos kuuluu opiskelijoille, jotka ottivat haasteen vastaan koko sydämellä. Tämän seurauksena kilpailutöiden taso oli huima, kaikki ryhmät osoittivat visionäärisyyttä ja saivat 72 tunnissa aikaan käsittämättömän määrän hienoja ideoita. Lisäksi ryhmien loppuesitykset olivat sisällöltään ja esitystavaltaan niin ammattimaisia, että itseltäkin unohtui töitä kuunnellessa, että tämä oli monen osallistujan ensimmäinen kosketus liikenne- ja kaupunkisuunnitteluun, kertoo kilpailun koordinaattori Jukka-Pekka Pitkänen Rambollista.

─ Kilpailu oli erittäin korkeatasoinen ja joukkueiden työskentelyä oli ilo seurata koko 72 tunnin ajan. Voittajajoukkueessa oli erittäin hyvä ryhmähenki ja heidän ehdotuksensa toi esille rohkeita ajatuksia liikenteen ja kaupunkitilojen kehittämisestä käyttäjälähtöisestä näkökulmasta myös elinkeinoelämä huomioiden, sanoo Kaisa Karhula TTY:ltä.

Kilpailun järjestivät Tampereen kaupunki, Liikennevirasto, Ramboll Finland Oy ja Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto sekä Tampereen ammattikorkeakoulu. Järjestäjien edustajat toimivat työn ohjaajina ja tuomareina. Kilpailun idean isänä ja koordinaattorina toimi Ramboll Finland Oy.

Lisätietoja:

Tampereen kaupunki: Ari Vandell, puh. 040 5644 518
Liikennevirasto: Jarmo Joutsensaari, puh. 029 534 3910

Verne: Kaisa Karhula, puh. 050 300 9053
Ramboll: Jukka-Pekka Pitkänen, puh. 040 738 4190

 


reaktionapit