Hyppää sisältöön

Rataverkon talvikunnossapito on yhteispeliä

Julkaistu 28.10.2024 8.30

Rautateiden talvikunnossapidon onnistumisessa yhteistyö Väyläviraston, kunnossapitourakoitsijoiden, liikenteenohjauksen, rautatieliikenteen harjoittajien ja meteorologien kesken on suuressa roolissa. Talveen varaudutaan rataverkolla suunnitelmallisesti, ja toimintaa kehitetään jatkuvasti saatujen kokemusten ja palautteen perusteella. Tavoitteena on mahdollisimman toimiva junaliikenne.

Viime talvi oli rautateiden kunnossapidon osalta erityisen haastava, sillä lunta oli paljon. Valtaosassa Suomea pysyvä lumipeite saatiin jo lokakuussa, ja talvi jatkui pitkään. Menneen kauden opit on kerätty talteen, ja talvikunnossapito on valmistautunut uuteen koitokseen.

”Avainsana on yhteispeli. Keskeisimmässä roolissa talvikauden onnistumisessa on eri toimijoiden toimiva alueellinen yhteistyö, joka varmistetaan tekemällä varautumissuunnitelmat erilaisiin talvikauden haasteisiin liittyen”, kertoo ratojen kunnossapidon teettämisyksikön päällikkö Teemu Poussu Väylävirastosta.

Eri rautatietoimijoiden yhteinen talvivarautumisryhmä on ollut toiminnassa vuodesta 2019 asti. Ryhmä ohjaa kaikkien toimijoiden (Väylävirasto, Fintraffic Raide, liikenteenharjoittajat) yhteistä talveen varautumista, seuraa talvitilanteen toimivuutta sekä muun muassa tunnistaa erilaisia kehittämistarpeita.

”Erittäin haastavien talviolosuhteiden vallitessa jatkamme menettelyä, jolla voidaan tehdä nopeita päätöksiä rataverkolla tehtävien töiden perumiseksi tai junaliikenteen harventamiseksi. Siten varmistetaan eri toimijoiden resurssien käyttö haastavasta olosuhteesta selviämiseen”, Poussu toteaa.

Vaihdelämmityksiä lisätty pääradalle

Radan talvikunnossapitoa kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi ratojen kunnossapidon ja talvikaudelle jatkuvien rakentamishankkeiden yhteistyötä on tiivistetty. Väyläviraston raivauspalvelu puolestaan auttaa tehostamaan palautumista laajemmista häiriötilanteista, jos vaikkapa puita kaatuu myrskyn aikana radalle. Riskipuita poistetaan ympäri vuoden ratojen varresta myös tykkylumiongelmien ehkäisemiseksi.

”Kaikki rataverkon vaihdelämmitykset tarkastetaan ennen talvikauden alkua. Lämmityksiä on myös lisätty pääradalle Tampereen pohjoispuolelle, mikä parantaa pääradan toimintavarmuutta. Työ jatkuu vielä talvikauden aikana ja myös sen jälkeen”, Poussu sanoo.

Lumenpoistoa toteutetaan koneellisesti lumiauroja, -harjoja sekä -linkoja hyödyntäen. Lisäksi joillakin ratapihoilla käytetään lumivaunuja, joihin lumi kerätään ja siirretään lumenläjitysalueille. Keskeisessä roolissa taistelussa lunta ja jäätä vastaan ovat myös lumipartiot, jotka puhdistavat vaihteita harjoilla ja lapioilla.

”Tärkeässä roolissa ovat myös Ilmatieteen laitoksen meteorologit. Käytössä ovat esimerkiksi ennakkohälytykset ja tilannekatsaukset kunnossapito-organisaatiolle. Tätäkin toimintaa kehitetään yhteistyössä, ja koekäytössä ovat nyt muun muassa pidemmän aikavälin ennusteet sekä automatisoidut rataosittain kohdistuvat tuulivaroitukset”, Poussu kertoo.

Lisätietoja:

ratojen kunnossapidon teettäminen -yksikön päällikkö Teemu Poussu, Väylävirasto
p. 029 534 3974
[email protected]

Lue lisää:

Asiakaskokemuksista suuntaa tulevan talven toimenpiteisiin
Rataverkon talvihoito
Laiturialueiden hoito
Lumen auraus tasoristeyksessä: Vinkit kunnossapitäjille

Liitteet