Hyppää sisältöön

Parannamme Pohjois-Suomen rajaliikenteen olosuhteita

Julkaistu 23.10.2020

Pohjois-Suomen rajaliikennettä parannetaan rajanylityspaikkojen ja teiden kunnostushankkeilla sekä Suomen että Venäjän ja Norjan puolella. Parannushankkeista hyötyvät alueen asukkaat, matkailijat ja muu elinkeinoelämä.

Karttakuva Raja-Joosepin rajanylityspaikan kehittämishankkeeseen liittyen. Tieyhteydet Kaamanen–Kirkenes ja Raja-Jooseppi–Murmansk kartalla.

Parannushankkeet kuuluvat Kolactic CBC ENI 2014–2020 -ohjelmaan. Kolarctic CBC on rajat ylittävän yhteistyön ohjelma, jolla pyritään lisäämään alueen vetovoimaisuutta. Ohjelmaa rahoittavat Euroopan unioni, Suomi, Venäjä, Ruotsi ja Norja.


Raja-Joosepissa varmistetaan kapasiteetin riittävyyttä


Inarissa sijaitsevalle Raja-Joosepin rajanylityspaikalle rakennetaan uusi rajantarkastusasema.  Tarkastushenkilökunnan työskentelyolot ja työturvallisuus kohenevat. Rajatarkastusten tarkkuus ja varmuus tehostuvat uusien tarkastusjärjestelmien ja läpivalaisulaitteen ansiosta. Kehittämishankkeen budjetti on 11,45 M€, johon tukea saadaan Euroopan Unionin tukea 10,31 M€. 


Teiden kunnostaminen lisää turvallisuutta


Kantatie 92:ta kunnostetaan Suomen ja Norjan puolella. Ensi kesänä parannetaan Suomen puolella väliä Suprusta Sevettijärvelle. Tiestä tehdään turvallisempi ja mukavampi ajaa. Norjan puolella parannetaan reittiä Näätämöstä Suomen rajalle. Hankkeen kokonaisbudjetti on viisi miljoonaa euroa. 

Myös reittiä Ivalon ja Murmanskin välillä parannetaan noin 4,5 miljoonan edestä. Tielle rakennetaan muun muassa turvallisuutta lisääviä kaiteita ja korjataan pahimmin kuluneita tien kohtia. Tie on lyhin reitti Murmanskin satamasta Suomeen. 


Lisätietoja Raja-Joosepin kehittämishankkeesta

Lisätietoja Kolarctic CBC ENI -ohjelmasta
 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.