Fluent Progress on joensuulainen noin 16 hengen yritys, joka tarjoaa järjestelmiä muun muassa kunnossapitoon sekä omaisuudenhallintaan. Yritys näkee paljon potentiaalia bSDD:n hyödyntämiselle tuotteissaan ja olisi valmis kehittämään siihen pohjautuvia työkaluja esimerkiksi omaisuudenhallinnan sovelluksiin.
”bSDD voisi yksinkertaistaa sekä tehostaa prosesseja ja sen pohjalta voisi kehittää uusia järjestelmiä”, kertoo Fluent Progressin tuotejohtaja Jarno Tukiainen. ”Käsitteiden ja kunnossapitotoimenpiteistä toimitettavien tietojen selkeyttäminen ja yhtenäistäminen helpottaisi työtä monella tasolla, Fluentin ohjelmistoja kentällä käyttäviä työntekijöitä myöten” hän jatkaa.
ARKANCE ja Trimble ovat kansainvälisiä yrityksiä, ja kansainvälistä perspektiiviä saatiin myös haastatteluun, kun keskustelussa oli edustusta paitsi Suomesta myös Norjasta. Trimble on noin 12 tuhannen henkilön yritys ja ARKANCE Suomessa on töissä noin 50 henkilöä. ARKANCE toimii palvelu- ja ratkaisutoimittajana, kun taas Trimble on ohjelmistotalo, joka valmistaa kansainvälisille markkinoille mallipohjaisia suunnitteluohjelmistoja ja tietojärjestelmiä. Yrityksissä on seurattu tarkasti alan standardien kehitystä ja IFC:n ja bSDD:n pohjautuvien ratkaisujen todettiin olevan sovelluskehityksessä prioriteettilistan kärjessä.
”Teimme videon, miten jo nykyään Trimble Quadrissa voi lisätä yksityiskohtaista tietosisältöä bSDD:stä IFC malleihin, koska halusimme näyttää mahdollisuudet, joita bSDD:n tapaisen kirjaston käyttö tuo tullessaan”, esittelee Trimblen asiantuntija Marcin Pszczolka. Voit tutusta videoon linkistä, Trimble Quadri bSDD Workflow.
Novatron toimii pääosin Suomessa, mutta tarjoaa palveluita myös kansainvälisesti. Yritys työllistää noin 140 henkilöä. Novatronin ohjelmistotarjontaan kuuluu sovelluksia paikkatietoaineistojen muokkaukseen ja käsittelyyn, koneohjaukseen ja rakennustuotannon tiedonhallinnan tarpeisiin. Ohjelmistokehitystä tehdään asiakastarpeita ennakoiden ja vaikka toistaiseksi vaatimuksia bSDD-pohjaisille sovelluksille ei ole, ollaan yrityksessä valmiudessa ottaa sellaisia työn alle heti tarpeen ilmettyä. Hyötyjä bSDD-kirjaston käyttöönotosta nähdään muun muassa omaisuudenhallinnassa.
”Ihanteellisesti nimikkeistöt ja laatuvaatimukset linkittyisi bSDD:n kautta sekä kulkeutuisivat järjestelmässä mukana koko hankkeen elinkaaren ajan”, pohtii Novatron BIM Development Manager Petteri Palviainen.
Vektorio on 11 hengen ohjelmistoyritys. Selainpohjaista palvelua käytetään muun muassa suunnittelu- ja rakentamisprojektien tietomalli-, paikkatieto- ja mittausaineistojen hyödyntämiseen. Palvelun tarjoamilla työkaluilla voidaan tarkastella aineistoa, ottaa tarvittavat mitta- ja määrätiedot aineistosta sekä jakaa näkymiä aineistoon projektissa. Haastattelussa korostui IFC:n ja muun tietomalliaineiston laadun tärkeys, tässä yhteydessä bSDD:n hyödyntäminen nousi esiin esimerkiksi tietomallien tietosisältöjen validoinnissa.
”bSDD:n kehitystyössä on tärkeä saada yhteinen ajatus eri toimijoiden kanssa ja tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta loppukäyttäjien olisi helppo käyttää bSDD pohjaisia työkaluja päivittäisessä työssä lähes automaattisesti”, sanoo Vektorio:n operatiivinen johtaja Matti Turunen.
”On hienoa huomata, miten suuri valmius ja halu alan toimijoilla on kehittää tuotteitaan ja ottaa tietokirjasto käyttöön jo varsin nopeastikin. Tietosisältöjen vakioinnista hyötyvät prosessin kaikki osapuolet, se parantaa hankkeilla tuotettavan aineiston laatua ja lisää parhaimmillaan tuottavuutta, kun esimerkiksi manuaalisen tietojen syötön sekä tästä seuraavien virheiden määrä vähenee.” toteaa Väyläviraston inframallintamisen asiantuntija Marion Schenkwein.
Väyläviraston bSDD:n käyttöä tietosisältöjen rikastamiseen käytännössä on testattu kolmella hankkeella ja tuloksia kootaan parhaillaan. Väylävirasto järjestää testauksesta infotilaisuuden torstaina 16.1.2025 kello 9–11. Tilaisuudesta saat lisätietoa Väyläviraston tapahtumat verkkosivuilta. Ennen tilaisuutta voit tutustua bSDD:n kirjastoon jutun lopussa olevien aineistojen avulla.
Hankkeesta saat lisätietoja Väyläviraston InfraBIM asiantuntijalta [email protected].
Katso myös:
- 6.11.2024 infotilaisuuden tallenne: https://youtu.be/w5H7HsoVsOg?feature=shared
- Avoin tietokanta building Smart Data Dictionary vastaa väylätiedonhallinnan tulevaisuuden visioihin
- Väyläviraston julkaisemat kirjastot bSDD:ssä: BuildingSMART Data Dictionary
* bSDD on BuildingSMART Internationalin ylläpitämä verkkopohjainen tietopankki, jonka avulla voidaan digitaalisesti jakaa mm. erilaisia standardeja, luokitteluja ja ominaisuustietoja. Väylävirasto on julkaissut palvelussa tie-, rata- ja taitorakennes-pesifit kirjastot. Kirjastot perustuvat Tievelhon, Ratkon sekä Taitorakennerekisterin tietomäärittelyihin
bSDD edistää tiedon virtausta läpi koko omaisuuden elinkaaren ajan aina suunnittelusta rakentamiseen, kunnossapitoon ja omaisuudenhallintaan.