Takaisin

Maanteiden hoidon alueurakat kilpailutettu

Maanteiden hoidon alueurakat kilpailutettu

Julkaistu 30.4.2012

Liikennevirasto on saanut valmiiksi vuoden 2012 maanteiden hoidon alueurakoiden kilpailutuksen. YIT Rakennus Oy kasvatti kireässä kilpailussa markkinaosuuttaan merkittävästi.

Maanteiden hoidon alueurakoiden kilpailussa oli mukana 15 alueurakkaa eri puolilta Suomea. Urakat luokitellaan vaativuutensa mukaan kolmeen luokkaan: erittäin vaativiin, vaativiin ja perusurakoihin. Urakoiden kesto on pääosin 5 vuotta, mutta kolmessa urakassa se oli tällä kertaa 7 vuotta.

Saatujen tarjousten yhteenlaskettu hinta oli 171, 564 miljoonaa euroa. Se alitti Liikenneviraston kustannusarvion noin kuudella prosentilla. Kilpailu oli pääosassa urakoita kireää tai jopa erittäin kireää. Kahdessa urakassa voitto ratkesi muutos- ja lisätyöhintojen erolla.

Hintataso urakoissa noussut

Destia Oy voitti urakoista kahdeksan ja YIT Rakennus Oy seitsemän. Näistä urakoista viisi on ollut aikaisemmin Destia Oy:n hoidossa. YIT Rakennus Oy kasvatti siten markkinaosuuttaan 19 prosentista 26,3 prosenttiin ja Destia Oy menetti markkinaosuuttaan 62 prosentista 55,6 prosenttiin.

Eri vuosina kilpailutettavien urakoiden hintavertailu on vaikeaa, sillä kilpailuissa on hyvin erityyppisiä urakoita. Korkeimmillaan hinnat vertailukelpoisissa urakkaosuuksissa olivat vuonna 2009, jolloin kilpailussa oli edellisen kerran paljon vaativia ja erittäin vaativia urakoita, kuten Espoon ja Vantaan alueurakat. Viime vuodesta hinnat ovat nousseet nyt vuoden 2010 hintatasolle.


reaktionapit