Aurajoen siltatyömaa sijaitsee Turun ytimessä. Sen ympärillä asuu ihmisiä ja eläimiä ja kasvaa kasveja, joiden tarpeet pitää ottaa rakentamisessa huomioon. Esimerkiksi uuden Raunistulan jalankulun ja pyöräilyn sillan valaistuksessa huomioidaan joella ruokailevat lepakot.
”Valo loistaa ainoastaan sillan kulkureitille, jotta hämärässä viihtyvät lepakot pystyvät lentämään joen pinnalla ja syömään sillan alla”, kertoo rakennuttajakonsultti Olli Rantanen Rejlersiltä.
Paalutustöistä ja vanhojen tukimuurien purkamisesta aiheutuu jokiveden edelleen samentumista, jota pyritään vähentämään pystysuoraan asennetulla silttiverholla.
Silttiverhosta on apua myös Aurajoen rikkaalle kalakannalle. Halistenkosken alapuolella on tavattu jopa 38 kalalajia, kuten meritaimenta, siikaa ja ahventa. Ratasillan kohta toimii vaelluskalojen nousureittinä, ja siltoja varten rakennettavat tukitelineet voivat väliaikaisesti häiritä kalojen kulkemista. Telineisiin jätetään kalojen reitin kohdalle suurempi kulkuaukko, ja paalujen välissä joki virtaa normaalisti. Kalaston kannalta tärkein alue on Halistenkoski, joka ei sijaitse hankealueella.
”Valtaosa siltatyöstä tehdään kuivatyönä, ja vesistöä häiritään mahdollisimman vähän. Puramme nykyisen ratasillan osissa työsillan päältä, jotta vesistöön ei päädy sillan osia”, jatkaa työmaapäällikkö Ville Lonka GRK:lta.