Koulukadun alikulkusillan rakennusurakka on kestänyt vajaat kaksi vuotta, ja nyt se alkaa olla loppusuoralla: sillan odotetaan valmistuvan kokonaisuudessaan kesän lopussa. Urakan aikana työmaalla on ahkeroinut yhteensä 360 eri työntekijää.
Töitä on tehty lukuisissa eri työvaiheissa ja esimerkiksi koko silta tehdään osissa. Sillan eteläinen puolisko purettiin ja rakennettiin uudelleen ensimmäisenä, ja nyt työn alla on sillan pohjoinen puolisko. Töiden vaiheittaisuudelle on yksinkertainen syy.
”Junaliikenteen pitää päästä kulkemaan sillan yli koko rakentamisen aikana, ja ajoneuvoliikenteen sillan ali. Työvaiheet on suunniteltu sen mukaan”, kertoo siltaurakan työmaapäällikkö Antero Lehtinen GRK:lta.
”Työmaan läpi kulkee esimerkiksi tekniikkaa ja kaapeleita, joiden pitää olla koko ajan toiminnassa. Se tuo töihin oman mausteensa, kun kaapeleita tarvittaessa siirretään, väistetään ja suojataan.”
Koulukadun alikulkusillan ylitse junailee sekä matkustaja- että tavaraliikennettä. Turun satamaan ja sieltä pois kulkee päivittäin kolme matkustajajunaa, ja tavaraliikenteellä on pari vakiovuoroa päivässä. Tavarat liikkuvat pääasiassa öisin ja ihmiset päivisin.
Moottoriajoneuvojen määrä on huomattavasti suurempi, sillä sillan alitse kulkee vuorokauden aikana noin 20 000 ajoneuvoa.
”Turussa ei ole montaa reittiä pois keskustasta, sillä monessa suunnassa tulee vastaan joko meri tai joki. Koulukatu on yksi näistä reiteistä, mikä selittää liikennemääriä”, sanoo urakan rakennuttajakonsultti Ville Larkamo VSS Infrasta.
Rakentamisen aikana on jouduttu turvallisuussyistä tekemään erilaisia liikennejärjestelyitä, esimerkiksi käytössä olevien kaistojen vaihdoksia tai lyhyitä pysähdyksiä. Järjestelyt ovat sujuneet pääsääntöisesti hyvin eikä liikenne ole puuroutunut.
Liikenne pääsee palaamaan normaaliin arkeen taas kesän lopussa, kun silta valmistuu. Myös jalankulun ja pyöräilyn reitit palaavat Koulukadulle samaan aikaan.
Näin Koulukadun alikulkusillan rakentaminen on edennyt
Kupittaa–Turku-ratahankkeen tavoitteena on parantaa ja sujuvoittaa raideliikennettä koko Varsinais-Suomessa ja Rantaradalla. Lisäksi hanke mahdollistaa osaltaan Helsinki–Turku nopean junayhteyden toteuttamisen. Ratapihoilla tehtävien muutostöiden ansiosta Turun asemanseudulla vapautuu maata alueen kehittämiseen ja rautatieaseman henkilölaiturialueen turvallisuus ja esteettömyys paranevat. Hankkeen työt ajoittuvat vuosille 2021–2026. Hanke on saanut tukea Euroopan unionilta sekä suunnitteluun että rakentamiseen.