Takaisin

Joulun menoliikenne käynnistyy jo viikonloppuna, vilkkainta aatonaattona

Joulun menoliikenne käynnistyy jo viikonloppuna, vilkkainta aatonaattona

Julkaistu 17.12.2014

Joulun menoliikenne alkaa tänä vuonna jo perjantaina 19.12. puolenpäivän aikaan, mutta jakautuu usealle päivälle. Moni joulunviettoon matkaava suosii lauantain ja sunnuntain valoisia ajotunteja. Vilkkain päivä maanteillä osuu aatonaattoon eli tiistaiksi 23.12. Joululiikenteeseen lähdetään epävakaisessa säässä.

Vuodenaikaan nähden joulun liikenne on vilkasta, vaikka määrältään vain puolet esimerkiksi juhannusliikenteestä. Pahoja ruuhkia maanteille ei odotetakaan. Vaihtelevat säät ja kelit sekä pimeys sen sijaan hidastavat matkantekoa ja lisäävät onnettomuusriskiä.

Liikennevirasto arvioi joululiikenteen alkavan jo perjantaina 19.12. kello 13 ja jatkuvan aina iltakuuteen saakka. Lauantaina liikenne on erityisen vilkasta nelostiellä kello 10 ja 14 välillä. Silloin valtateillä 4 ja 5 on paikoin liikennettä jopa enemmän kuin perjantaina. Muilla pääteillä sen sijaan viikonlopun liikenne on perjantaista vähäisempää. Aatonaatto tiistaina on jälleen vilkas menoliikenteen päivä koko maassa, silloin liikenne painottuu klo 11 ja 18 välille.

Vilkkaimpina tunteina lyhyitä jonoja

"Eniten liikennettä on Etelä-Suomen pääteillä: erityisesti Helsingistä Tampereelle johtavalla valtatiellä 3 ja Lahteen johtavalla valtatiellä 4 sekä sieltä edelleen Jyväskylään ja Mikkeliin johtavilla teillä", kertoo liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius. Liikenne on vilkasta myös Helsingistä itään suuntaavalla valtatiellä 7 Koskenkylään saakka ja Turkuun johtavalla ykköstiellä. Nopeudet saattavat näillä teillä hieman laskea, mutta liikenne todennäköisesti sujuu varsin hyvin, mikäli ajokeli on normaali ja liikenneonnettomuuksilta vältytään. Isojen kaupunkien lähialueille kuitenkin kertyy lyhyitä jonoja menoliikenteen vilkkaimpina tunteina.

Pitkänmatkan liikenteen lisäksi taajamien lähellä on runsaasti asiointiliikennettä joulunaluspäivinä. Jouluaattona liikkeellä ovat lyhyitä matkoja kulkevat ja hautausmailla kävijät.

Paluuliikennettä tapanilta loppiaiselle

Joulunvietosta palaillaan kotipaikkakunnille tasaisesti tapaninpäivästä lähtien, paluuliikenne jatkuu aina loppiaiseen asti. Vilkkain paluupäivä on sunnuntai 28.12., mutta maanteillä riittää hyvin tilaa myös silloin. Vilkkaimpia ovat valtatiet 5 ja 4 Juvalta Mikkelin ja Heinolan kautta Helsinkiin ja valtatie 3 Tampereelta Helsinkiin. Näillä tieosuuksilla saattaa etenkin sunnuntaina kello 12–20 muodostua jonoja ja nopeudet hieman laskea.

Oman lisänsä liikenteeseen tuovat uudenvuoden aikoihin liikkuvat venäläismatkailijat.

Lähde matkaan kuski ja kulkuväline kunnossa

”Hyvän ja onnistuneen joulumatkan siemenet kylvetään jo hyvissä ajoin ennen varsinaista starttia tien päälle”, muistuttaa Trafin Jussi Pohjonen: ”Kun takana on hyvin nukuttu yö, valmistautuminen matkaan tehty hyvissä ajoin ja stressi jätetään kotiin, niin turvalliselle matkalle on luotu hyvät perusteet, ja jo tien päällä vietetty aikakin tuntuu lomalta. Lisäksi matkan aikana on hyvä muistaa pitää riittävästi taukoja, jotta keskittyminen ei herpaannu.”

Kuskin lisäksi myös auton kunto tulee tarkistaa ennen reissua. Toimivat valot, hyvät talvirenkaat ja tehokkaat tuulilasinpyyhkimet ovat ehdottomat vaihtelevissa talvikeleissä.

Poliisi toivoo malttia ja ennakointia

Poliisi on turvaamassa joululiikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta suorittamalla näkyvää valvontaa päätieverkostolla. Poliisi toivoo malttia ja kohteliaisuutta joululiikenteeseen, jotta kaikki pääsisivät turvallisesti perille nauttimaan joulurauhasta läheistensä kanssa. 

Turvallisen joululiikenteen kulmakivet ovat samat kuin muulloinkin liikenteessä. "Ajonopeuksien sovittaminen nopeusrajoitusten ja olosuhteiden mukaisesti, turvalaitteiden käyttäminen sekä selvä ja virkeä kuljettaja", poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta toteaa.

 Talviset ja vaihtelevat kelit ovat jo itsessään haastavia. Lumisella ja jäisellä tiellä ajoneuvon pysähtymismatka 80 km tuntunopeudella on noin 90–190 metriä eli yli 100 metriä pidempi kuin täysin pitävällä kelillä. Pimeys ja mahdollinen lumisade vaikeuttavat havaintojen tekemistä liikenteessä. "Tällaisissa olosuhteissa ajettaessa korostuu riittävän etäisyyden pitäminen edellä ajavaan ajoneuvoon. Lisäksi ennakoivalla ajotavalla saamme pelivaraa liikenteen ääritilanteisiin, jotka voivat syntyä myös meistä itsestämme riippumatta", Ajaste muistuttaa.

 Liikennevirrassa jo 5–10 km ylinopeus tuottaa runsaasti turhia ohituksia ja niihin usein liittyviä ajotapavirheitä.   "Kun ajamme liikennevirran mukana, varaamme matkaan riittävästi aikaa ja jätämme turhan kiirehtimisen pois, vähentyy myös ohittamisen tarve, Ajaste muistuttaa."

Tarkista sääennusteet ja varoitukset ennen matkaa

Ilmatieteen laitoksen mukaan joululiikenteeseen  lähdetään melko lauhassa ja epävakaisessa säässä. Useita sadealueita liikkuu etenkin maan etelä- ja keskiosan yli itään. Sateet tulevat laajalti lumena ja räntänä, mutta etelässä pääsääntöisesti vetenä. Joulun lähestyessä sää näyttää kylmenevän ja jatkuvan edelleen epävakaisena.

Viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ennen liikenteeseen lähtemistä. Liikenteen sujumisesta ja keliolosuhteista kerrotaan myös radioissa.

Liikennevirasto, Trafi, Ilmatieteen laitos ja poliisi toivottavat rauhallista ja turvallista joululiikennettä.

 

 


reaktionapit