Hyppää sisältöön

3 vinkkiä pyöräilyyn talvella

Julkaistu 11.2.2021

Jos pyöräsi on vielä varastossa odottamassa kevättä, se kannattaisi laittaa ajokuntoon jo nyt. Tässä asiantuntijoidemme Jarkko Pirisen ja Mika Terhelän kolme vinkkiä pyöräilyyn talvella:

Piirroskuva, jossa kaksi miestä ajaa polkupyörällä talvella: toinen uimapuvussa, toinen kunnollisissa talvivaatteissa.

1) Asenne ratkaisee

Mitään ei tapahdu ilman motivaatiota. Moni ei ole koskaan edes kunnolla kokeillut pyöräillä talvella, koska ennakkoluulo on ollut, ettei se onnistuisi.

"Ei saa siis luovuttaa ennen kuin edes yrittää", sanoo maanteiden kunnossapidon asiantuntija Jarkko Pirinen Väylävirastosta.

2) Vaatteilla on väliä

"Pyöräillä voi vaikka uikkareissa", sanoo maanteiden kunnossapidon hankinnan asiantuntija Mika Terhelä Väylävirastosta ja jatkaa: "mutta jos päällä on viiman ja pakkasen selättävä talvivaatetus ja kypärä, on pyöräily huomattavasti mukavampaa."

3) Pyörä kuntoon

Nastarenkaat lisäävät pyöräilyn turvallisuutta merkittävästi. Investoi nastarenkaisiin ja hämmästy, miten helpolta ja turvalliselta talvipyöräily voi tuntua. Muutenkin pyörää kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta polkeminen olisi sujuvampaa. Kesällä 2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä polkupyörässä pitää olla pimeän tai hämärän aikaan valaisimet edessä ja takana: eteenpäin vaaleaa valoa, taakse punaista.

Tutustu uuden tieliikennelain tuomiin muutoksiin: https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/polkupyorailyn-ja-kevyella-sahkoajoneuvolla-ajelun-tietopaketti

Lue myös

Kävely- ja pyöräteiden kunnossapito on ollut tänä talvena "paljon aurausta, vähemmän liukkaudentorjuntaa"