Hoppa till innehåll

3 tips för cykling på vintern

Publicerad 11.2.2021

Om din cykel fortfarande står i förrådet i väntan på våren lönar det sig att sätta den i körskick redan nu. Här är tre tips för cykling på vintern av våra sakkunniga Jarkko Pirinen och Mika Terhelä:

Piirroskuva, jossa kaksi miestä ajaa polkupyörällä talvella: toinen uimapuvussa, toinen kunnollisissa talvivaatteissa.

1) Attityden avgör

Utan motivation händer ingenting. Många har aldrig ens provat ordentligt att cykla på vintern eftersom man har haft den förutfattade meningen att det inte lyckas.

"Man får alltså inte ge upp förrän man ens har försökt", säger Jarkko Pirinen, sakkunnig inom landsvägsunderhållet vid Trafikledsverket. 

2) Kläderna har betydelse

"Man kan cykla till och med i baddräkt", säger Mika Terhelä, sakkunnig inom landsvägsunderhållets anskaffning vid Trafikledsverket, och fortsätter: "men om man har vind- och köldtåliga vinterkläder och hjälm är det betydligt bekvämare att cykla."

3) Sätt cykeln i skick

Dubbdäck ökar säkerheten betydligt. Investera i dubbdäck och bli förvånad över hur lätt och tryggt det kan kännas att cykla på vintern. Även i övrigt lönar det sig att underhålla cykeln regelbundet för att det ska gå smidigare att trampa. I och med den nya vägtrafiklagen, som trädde i kraft sommaren 2020, ska cykeln ha lyktor fram och bak när det är mörkt eller skymning: framåt ljust ljus, bakåt rött ljus. 
 

Läs också

Underhållet av gång- och cykelvägar har denna vinter bestått av "mycket plogning, mindre halkbekämpning"