Hyppää sisältöön

Väyläviraston kampanja vaatii jättämään radan rauhaan

Julkaistu 17.10.2022 10.00

 

Nuorille suunnattu Jätä rata rauhaan -kampanja näkyy syyslomalla erityisesti TikTokissa, mutta myös Väyläviraston muissa sosiaalisen median kanavissa. Uudella animaatiolla voi avata keskustelun rataturvallisuudesta lasten tai nuorten kanssa.

Väylävirasto kampanjoi syysloma-aikaan rautatieturvallisuudesta. Nuorille suunnattu Jätä rata rauhaan -kampanja näkyy erityisesti TikTokissa, jossa uuden animaation lisäksi on valjastettu kaksi nuorten seuraamaa vaikuttajaa viemään tärkeää viestiä eteenpäin. Uusi animaatio on esillä myös Väyläviraston omissa somekanavissa.

"Kadonneet kaverit -animaatiolla haluamme tavoittaa erityisesti nuoret miehet ja pojat sekä muistuttaa, että minkäänlainen oleskelu tai luvaton toiminta rautatiellä ei ole ok. Oman hengenvaaran lisäksi pelissä on myös junien ja niiden matkustajien turvallisuus", kertoo valmiuden ja varautumisen asiantuntija Aino Gröhn Väylävirastosta.

Vakava asia tuodaan uudessa animaatiossa esille mustalla huumorilla maustettuna. Animaatio esittelee luvattoman rautatiellä liikkumisen mahdollisia seurauksia ja kannustaa jättämään radan rauhaan kaikissa tilanteissa. Katso animaatio tästä.

 

Miksi rautatiellä ei saa liikkua?

Rautatien tai ratapihan yli tai läpi ei saa oikaista. Rautatien saa ylittää vain tasoristeyksestä. Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on lain mukaan kielletty, koska:

  1. Sähkörata on aina hengenvaarallinen. Sähkö voi "hypätä" ajolangoista kauaskin. Vaunujen päälle kiipeäminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun, toisin kuin elokuvissa.
  2. Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä.
  3. Junat ovat todella hiljaisia. Kuulet lähestyvän junan vasta, kun on liian myöhäistä.
  4. Liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti.
  5. Junan tuloa ei voi ennakoida pelkän aikataulun perusteella, etenkään tavarajunien ja ratatyökoneiden osalta.

Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille. Ilkivalta, esimerkiksi raiteille jätetty esine, voi aiheuttaa vakavien henkilövahinkojen lisäksi viivästymisiä tai junakaluston vahingoittumisen. Korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia.

Keskustele animaatiosta nuorten kanssa kotona tai koulussa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää keskustella siitä, miksi rautatiellä ei saa liikkua. Pohdintaa kannattaa tehdä yhdessä esimerkiksi uuden animaation pohjalta. Lisää eväitä kotona, koulussa tai muualla käytävään keskusteluun löytyy Väyläviraston verkkosivuilta. Katso kysymyksiä ja vastauksia keskustelun tueksi.

Verkkosivuilta löytyy myös infopaketti radalla liikkumisen vaaroista vanhemmille ja muille kasvattajille. Katso vinkit kasvattajille.

Lisätietoja:

asiantuntija Aino Gröhn, valmius ja varautuminen, Väylävirasto
p. 029 534 3414
etunimi@[email protected]

Lue myös: Nyt järki käteen – asiaton liikkuminen ja ilkivalta lisääntyneet rautateillä


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta