Hyppää sisältöön

Väyläverkon ilmastokestävyys

Julkaistu 29.8.2024

Kuva vesilätäköstä, josta heijastuu auton kuva.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat häiriöt liikenneväylillä heijastuvat merkittävästi koko yhteiskunnan toimintaan. Soile Knuutin kirjoittama teksti väyläverkon ilmastokestävyydestä on julkaistu alun perin Ilmatieteen laitoksen Ilmastokatsauksessa kesäkuussa 2024.

Sää vaikuttaa liikenteeseen ja väyliin myös Suomessa. Alkuvuoden kovat pakkaset ja lumentulo haastoivat junaliikennettä ja radan kunnossapitoa. Menneen talven jääolosuhteet olivat vaikeat etenkin Perämerellä, jossa jäänmurtokausi saatiin päätökseen poikkeuksellisen myöhään, vasta toukokuun lopussa. Talvella lumen sijasta vetenä tulleet sateet sekä nollan puolin ja toisin vaihdelleet lämpötilat altistivat päällysteet reikiintymiselle. Alkukesällä taas suuret sademäärät aiheuttivat muun muassa tulvia alikulkuihin. Kuumakaan keli ei ole ongelmaton. Silloin raiteeseen voi tulla hellekäyrä eli kiskon sivuttaissiirtymä lämpölaajenemisen vaikutuksesta.

Ilmastonmuutoksen edetessä sään vaihtelevuus lisääntyy. Vaihtelua on myös alueellisesti, sillä Suomi on pitkä maa. Merkittäviä sään ääri-ilmiöiden vaikutuksia kotimaassa on ollut toistaiseksi vielä vähän verrattuna esimerkiksi naapureihimme Ruotsiin ja Norjaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei meillä olisi tehtävää ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisessa. Väyläinfran elinkaari on pitkä, silloilla jopa 100 vuotta, joten niiden tulee kestää muuttuvia sääolosuhteita. Tietoa siitä, millaiseen ilmastoon väylänpidossa tulee sopeutua pitkällä aikajänteellä, saimme Ilmatieteen laitoksen kanssa yhteistyössä tehdystä skenaariotarkastelusta. Siitä jatkamme tarkempaan alueellisten haavoittuvuuksien ja riskien arviointiin.

Väyläviraston lähtökohtana on ilmastoriskien hallinnan ja sopeutumisen kytkeminen osaksi normaalia toimintaa eli väylien suunnittelua, rakentamista, kunnossapitoa sekä omaisuuden- ja riskienhallintaa. Ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden aiheuttamat häiriöt liikenneväylillä heijastuvat edelleen niin henkilöiden kuin kuljetustenkin liikkumiseen ja vaikuttavat siten merkittävästi koko yhteiskunnan toimintaan. Väyläviraston vastuulla on huolehtia väylien päivittäisestä toimintavarmuudesta, ja ilmastokestävyyden varmistaminen on olennainen osa tätä työtä nyt ja tulevaisuudessa. Teemme sen yhteistyössä niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin viranomaisten, liikennöitsijöiden ja muiden tahojen kanssa. Koska haasteemme ovat samankaltaiset, saamme yhteistyöllä vaikuttavampia tuloksia ja voimme varmistaa väyläverkon sekä liikenteen toiminnan myös tulevaisuudessa.

Soile Knuuti
Ympäristöasiantuntija, Väylävirasto