Hyppää sisältöön

Varistaipaleen kanava täytti 100 vuotta: "Kanava on elämänsä kunnossa"

Julkaistu 17.7.2014

Heinävesi on tunnettu luostareistaan ja totta kai myös Varistaipaleen kanavasta. Tämä kaunis kanava on päässyt kunnioitettavaan ikään, täyteen sataan vuoteen. Kanavan satavuotisjuhlia vietettiin helteisessä kesäsäässä sunnuntaina 13.7.2014.

Auringonpaiste ja mielenkiintoinen ohjelma olivat houkutelleet paikalle sadoittain ihmisiä.

"En ole ikinä nähnyt Heinävedellä näin paljon ihmisiä samaan aikaan!", kuului yleisöstä.

Auringonpaisteen ja ohjelman lisäksi houkuttimena saattoi toimia pitkälle kantava ääni. Tämä kantava ääni kuului vanhalle rouvalle. Vanha rouva oli kanavaan saapunut museoalus S/S Saimaa, jonka höyryvisseli kuului varmasti kilometrien päähän.

"Kuulimme höyryvisselin äänen ja päätimme tulla katsomaan, mitä kanavalla tapahtuu. Onneksi tuli lähdettyä, sillä täällähän on karnevaalitunnelmaa", kertoivat lähistöllä mökkeilleet Martti ja Eeva Verho.

Historiaa ja tulevaisuutta

Tilaisuuden aluksi pääjohtajamme Antti Vehviläinen piti avajaispuheen S/S Saimaan kannelta. Puheessa Varistaipaleen kanavan historiallisia vaiheita rinnastettiin nykyaikaan.

"Valtion taloudessa ja liikenneinvestoinneissa vallitsi viime vuosisadan alussa nykyisenkaltainen tilanne, eli rahasta oli jatkuva puute. Kustannussyistä kanavan rakennustöissä tuli tehdä kompromisseja, kuten rakentaa portit puusta. Rautaportteja käyttämällä olisi saatu putouskorkeutta lisättyä ja sulkujen määrää vähennettyä", kertoi Antti.

Antti myös muistutti, että sisävesiliikenteellä olisi paljon tarjottavaa matkailulle ja rahtiliikenteelle.

"Suomessa sisävesillä olevaa vesiväyläverkkoa käytetään huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Saksassa, vaikka heidän joki- ja kanavaverkkonsa on reilusti meidän verkkoamme pienempi. Meillä on tässä asiassa paljon kehitettävää, vaikka vesitiemme ovat jo toimineet yli vuosisadan ajan", tokaisi Antti.

Avajaispuheissa mikkiin tarttui myös Heinäveden kunnan edustaja Timo Hottinen, joka ihaili kanavaa ja kertoi sen olevan elämänsä kunnossa.

Naiset nipunlaskussa

Puheiden jälkeen kanavan satavuotisjuhlassa perinteiset pelimannit musisoivat ja naiset vetivät näytöksessä puutavaranippuja kanavan läpi.

Tällä kanavalla paikallinen erikoisuus oli se, että naiset vetivät puunippuja vyötärölleen pujotetulla narusiimalla sulusta toiseen kanavan läpi aina vuoteen 1968 asti. Vanhimmat näytökseen osallistuneet naiset olivat aikanaan työkseen vetäneet puutavaranippuja, joten taidot eivätkä voimatkaan olleet vielä ruostuneet. Aikamoisia teräsnaisia.

Alus täynnä historiaa

Ohjelmanumeroiden välissä juhlijat pääsivät halutessaan tutustumaan viime vuonna 120 vuotta täyttäneeseen S/S Saimaaseen. Tämän aluksen kyydissä ovat olleet monet merkkihenkilöt ja vieraskirjassa vilisee samoja nimiä kuin historian oppikirjoissa. Juhlavieraita kiinnostivat erityisesti aluksen historia ja hyvä kunto.

"Monia kiinnosti myös, millaisella polttoaineella tämä kulkee. Ihmiset eivät meinaa uskoa, että halot eivät ole pelkkiä koristeita, vaan tämä oikeasti kulkee niillä", aluksen kapteeni Jukka Väisänen naurahtaa.

Vierailuiden jälkeen S/S Saimaa jatkoi matkaansa Savonlinnaan ja kanava jäi paikalleen vastaanottamaan uudempia aluksia. Varistaipaleen kanavalla on pitkä historia ja valoisalta näyttävä tulevaisuus


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta