Hyppää sisältöön

Väreistään työntekijä tunnistetaan

Julkaistu 5.8.2020

Tiedätkö mikä merkitys oranssilla värillä on rautatieympäristössä? Entä tunnistatko rakennustyöntekijän tehtävän kypärän värin perusteella? Tutustumme jutussa ratahankkeilla työskentelevien henkilösuojaimiin ja niissä käytettävien värien merkityksiin.

Ratojen varrella voi nähdä erivärisiin kypäriin ja työvaatteisiin pukeutuneita työntekijöitä. Värien käyttöön liittyy turvallisuuteen liittyviä tekijöitä, mutta niissä näkyvät myös rakennusalalle vakiintuneet käytännöt.

Varoitusvaatteilla turvataan työntekijän näkyvyys

Lainsäädäntö velvoittaa käyttämään rakennustyömaalla varoitusvaatetusta työntekijän näkyvyyden varmistamiseksi kaikissa olosuhteissa. Varoitusvaatteisiin liittyen on olemassa standardeja, joissa määritetään materiaalien värejä, heijastavuutta ja pinta-alaa koskevat vaatimukset sekä sijoittelun. Ratahankkeilla työskennellään ympäri vuoden myös pimeässä. Työvaatteissa käytetään usein pohjakankaana fluoresoivaa materiaalia, johon on lisätty heijastinnauhaa. Fluoresoiva materiaali erottuu valoisaan aikaan ja heijastimet varmistavat näkyvyyden pimeässä. Fluoresoivassa materiaalissa sallitut värit ovat keltainen, oranssi ja punainen.

Rautatieympäristössä oranssilla värillä on erityinen merkitys, sillä oranssia väriä saa käyttää vain turvamiehenä toimiva henkilö. Turvamies seuraa junien kulkua ja varoittaa radalla tai radan läheisyydessä työskenteleviä lähestyvästä junasta.

Kypärän väri kertoo työntekijän roolista

Menneinä vuosikymmeninä rakennustyömailla pystyi tunnistamaan työntekijän ammatin kypärän väristä. Nykyään asia ei ole näin yksinkertainen. Rakennustyömaalla on käytettävä suojakypärää, mutta säädöksissä ei määritetä kypärissä käytettävissä väreistä. Yritykset voivatkin itse määritellä kypärän väreihin liittyvät käytäntönsä. Rakennustyömailla perinteeseen pohjautuva värikoodisto on kuitenkin edelleen jossain määrin käytössä.

Ratahankkeilla työskentelevillä näkee yleisesti valkoisia, keltaisia ja sinisiä kypäriä.  Työnjohdolla, hankkeen johdolla ja vierailijoilla on käytössä valkoiset kypärät. Työntekijät käyttävät keltaista kypärää ja sähkö- ja telealan työntekijät sinistä kypärää. Rakennusalalla käytetään myös punaisia, oransseja, mustia sekä vihreitä kypäriä, mutta näitä ei juurikaan ratahankkeilla näy.


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta