Hyppää sisältöön

Uusimmat kehitysnäkymät herättivät ajatuksia maanteiden hoidon digitalisaatioseminaarissa

Julkaistu 13.4.2018

Seminaarin painopiste oli talvihoitoon ja kelinseurantaan sekä kuvien ja tietojärjestelmien hyödyntämiseen liittyvässä digitalisaatiossa.

Maanteiden hoidon digitalisaatioseminaari kokosi 12.4.2018 Liikennevirastoon Pasilaan lähes 50 ja alueille lähes 100 osanottajaa. Seminaarissa kuultiin 16 tietoiskua alan uusista kehitysnäkymistä.

Liikenneviraston digitalisaatiohankkeessa on ollut vuosina 2016–18 laajasti mahdollisuus kehittää ja kokeilla teknologiaa, joka parantaa kunnossapidon ennakointia ja kohdistamista. Tarve kattavampaan ja ajantasaisempaan tiedontuotantoon ja sen hyötyihin on tunnistettu laajasti.

Urakoitsijoiden puheenvuoroissa tuotiin esiin tiedon tarkkuusvaatimukset, jotka maanteiden hoidossa määräytyvät tiedon käyttötarkoituksen mukaan. Tietoon on voitava luottaa, mutta se ei saa olla liian kallista. Ajoneuvoista kerättävän tiedon potentiaalisia hyödyntäjiä on paljon. Esimerkiksi tiesäämalleja ja -ennusteita on mahdollista kehittää tämän tiedon avulla. Subjektiivisista laatuhavainnoista tulisi edetä kohti toistettavampia ja tarkempia mittauksia.

Jo nyt on toimijoita, jotka tuottavat päivittäin 10 000 kilometriä ajoneuvoista kerättävää dataa pääkaupunkiseudulta tai yksittäisen urakan alueelta 10 000 kuvaa päivässä. Vuositasolla kerättävä datamäärä on siis valtava. Tämän takia kunnossapito tarvitsee herätteitä tai hälytyksiä, joiden perusteella suuresta tietomäärästä pystytään seulomaan kunnossapidon kannalta tärkeät havainnot. Heräte voi olla esimerkiksi aurauksen lähtökynnyksen täyttyminen, poikkeava epätasaisuus, kova tuuli tai paikallinen sade.

Keskustelua herätti myös liikenteenohjauksen yhtiöittäminen, toimijoiden rooli, tietovastuut, rahoitus ja prioriteetit organisaatiomuutoksessa. Markkinoita tuntuisi olevan. Selkää toimintamallia hoidon digitalisatiossa toivottiin. Yhteensopivien tietojärjestelmien ja avoimesti käytettävissä olevan tiedon avulla useat toimijat ja asiakkaat hyötyvät.

Tilaisuuden esitykset

Voit ladata tilaisuuden esitykset zip-tiedostona (56 Mt) tästä.

 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.