Hyppää sisältöön

Uuden sukupolven liikkumissovellukset haussa – tiedon mahdollisuudet puhuttavat Avoin Suomi -messuilla

Julkaistu 16.9.2014

Tieto ja sen mahdollisuudet puhuttavat Avoin Suomi 2014 -messuilla Helsingissä 15.-16.9.2014. Liikennevirasto on messuilla mukana ja näemme tärkeänä avoimen datan tarjoamisen kansalaisten ja yhteiskunnan käyttöön. Liikennevirasto tarjoaa vapaasti käytettäväksi muun muassa kelikamerakuvia sekä ajantasaisia liikenteen sujuvuus- ja häiriötietoja maantieverkosta.

Messuilta starttaa myös Apps4Mobility-kilpailu, jossa etsitään tällä uuden sukupolven liikkkumissovelluksia. Liikennevirasto on yksi kilpailun yhteistyökumppaneista.

Apps4Mobility etsii parhaita liikkumista helpottavia mobiili- ja verkkopalveluita

Liikenteestä ja liikkumisesta vastaavat toimijat ovat viime aikoina julkaisseet paljon tietoaineistoja, jotka ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Pohjadatan kuten pysäkkitietojen ja aikataulujen lisäksi aineistot sisältävät yhä enemmän myös tosiaikaista tietoa kuten joukkoliikennevälineiden ajantasaiset GPS-koordinaatit. Nämä ja monet muut tiedot ovat nyt yhdisteltävissä muihin avoimiin tietoaineistoihin, mikä mahdollistaa uusia palveluita. Julkisen liikenteen reittioppaat ovat monien älypuhelinkäyttäjien suosikkisovelluksia. Lisäksi on avattu mm. autoliikenteen sujuvuustietoja, liikennekamerakuvia, pysäköintilaitosten tilatietoja sekä häiriötiedotteita.

Työtä tehdään myös kävelyyn ja pyöräilyyn liittyvän datan, kuten reittioppaiden pohja-aineistojen, reittikuvausten ja ajantasaisten kunnossapitotietojen avaamiseksi. Minkälaiset sovellukset voisivat tehdä liikkumisesta tai esimerkiksi eri kulkumuotojen yhdistelystä kätevämpää ja muuttuviin olosuhteisiin sopeutuvaa tai muuten edistää ihmisten ja tavaroiden vaivatonta liikkumista? Tänään julkaistu Apps4Mobility-sovelluskilpailu etsii vastauksia näihin kysymyksiin.

Paras sovellus voi saada jopa 10 000 euron palkinnot

Kilpailussa palkitaan kolme parasta avointa dataa hyödyntävää sovellusta, jotka on julkaistu avoimesti verkossa tai kaupallisissa sovelluskaupoissa (kuten Google Play, Apple App Store tai Windows Phone -kauppa). Paras sovellus saa 6000 euron palkinnon. Kaksi muuta sovellusta palkitaan 3000 ja 2000 euron palkintosummilla.

Lisäksi sovellukset kilpailevat Apps4Finland-kisan pääsarjassa, jossa sovellukset voivat voittaa 3000 euron palkinnon sekä 1000 euron yleisöpalkinnon. Hyvä sovellus voi siis parhaimmillaan saada yli 10 000 euron palkintorahat. Sovelluksen pitää olla julkisesti käytettävissä kilpailun määräaikaan 3.11.2014 mennessä. Voittajat julkistetaan Apps4Finland-palkintogaalassa 3.12.2014.

Virastojen ja kaupunkien yhteishanke

Apps4Mobility-kisan kumppaneina ovat Liikennevirasto, Trafi, HSL sekä Tampereen, Oulun ja Jyväskylän kaupungit.

"Kumppanit rahoittavat kisan ja heidän edustajansa muodostavat tuomariston. Olen erittäin iloinen, että virastot ja julkisen liikenteen paikalliset toimijat kokivat aiheen tärkeäksi ja halusivat palkita sovelluskehittäjiä tällä tavoin", kertoo koordinaattori Joonas Pekkanen Forum Virium Helsingistä. Apps4Finland-kilpailun pääjärjestäjinä ovat Forum Virium Helsinki ja avoimen tiedon yhdistys Open Knowledge Finland.

Kumppanit osallistuvat myös itse avoimien tietolähteiden avaamiseen

Liikenneviraston avoimen datan palveluiden kautta hyödyntäjät saavat käyttöönsä staattisia ja reaaliaikaisia liikenneverkon ja liikenteen tietoja.

"Avoimen datan käyttäjiltä saatu palaute on ensiarvoisen tärkeää, sillä sen avulla voidaan parantaa tietovarantojen laatua ja tiedon käytettävyyttä", mainitsee yksikön päällikkö Jari Myllärinen Liikennevirastosta.

Apps4Mobility-kilpailu: http://www.apps4finland.fi/apps4mobility

Liikennevirasto on mukana tapahtumassa yhteisosastolla Trafin ja Ilmatieteen laitoksen kanssa http://avoinsuomi2014.fi.

Mistä avointa dataa löytyy?

Liikenneviraston avoimen datan palvelut

Trafin avoimen datan palvelut


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta