Tampereen henkilöratapiha -hankkeen työmaat sijaitsevat keskeisillä paikoilla ydinkeskustan tuntumassa. Monivuotinen hanke on sulkenut ja muuttanut kaupunkilaisten yleisimpiä kulkureittejä, mutta toisin kuin monissa muissa liikennehankkeissa, henkilöratapihan uudistuksessa kulkuyhteydet pysyvät lähes samoina koko viisivuotisen hankkeen läpi.
– Työmaat ovat väliaikaisia, mutta etenkin pitkässä hankkeessa on tärkeää huomioida niiden vaikutukset ihmisten arkeen. Kansalaistestauksesta saimme arvokasta tietoa siitä, miten voimme kehittää työmaiden toimintaa, opasteita ja järjestelyjä, kertoo tilaajaa edustava projektipäällikkö Mari Vaalahti Weladolta.
– Todella hienoa, että testaus toteutui Tampereella. Iso kiitos siitä testaajillemme ja hankkeen asiantuntijoille. Ihmisiä varten tätä työtä teemme ja infraa rakennamme. Tämäntyyppiset kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet lisäarvonsa, iloitsee Väyläviraston kansalaisasiakkuuksien parissa työskentelevä Minna Raatikka.
Jalankulun yhteyksiä testasi kaksi kohderyhmää
Kesäkuussa jalankulkureittejä oli saapunut testaamaan kaksi kohderyhmää, näkövammaiset ja pyörätuolilla liikkuvat. Molemmissa testauksissa käytiin läpi reitit matkakeskustunnelista Itsenäisyydenkadulle, Itsenäisyydenkadulta Murtokadun kautta Ratapihankadun uudelle linjaukselle ja Ratapihankatua takaisin matkakeskustunnelin Pakkahuoneenaukiolla sijaitsevalle sisäänkäynnille.
Testauksessa osallistujia pyydettiin kiinnittämään huomiota erityisesti asioihin, mihin hankkeessa pystytään vaikuttamaan, eli reittien käytettävyyteen ja pintamateriaaleihin, esteisiin, luiskauksiin sekä työmaa-aitauksiin. Samalla katsastettiin myös reittien varrelle asetetut kyltit ja opasteet.
Osallistujilta saatiin kiitosta etenkin työmaiden rajauksista ja opasteiden riittävyydestä. Kehitettävääkin kuitenkin löytyi.
Reitin haasteellisin paikka löytyi heti Pakkahuoneenaukiolta, jossa luiskattua reittiä oli hankala hahmottaa työmaan reunalta. Käytössä luiska kuitenkin toimi hyvin ja lepotasanteet helpottivat matkaa.
Pyörätuolilla liikkuville ongelmia aiheuttivat sellaiset kohdat kaduilla, joissa ajoradan kynnystä ei ollut luiskattu tarpeeksi loivaksi. Testauksessa huomattiin, että myös väliaikaiset suojatiet olisi hyvä maalata katuun näkyviin. Opaskoirat tunnistavat suojatiemaalaukset ja osaavat suunnistaa niiden mukaan.
Yleisesti opasteet sijaitsivat sopivalla korkeudella ja olivat oikean kokoisia. Kehitettävää löytyi niiden visuaalisuudesta. Kartoissa näkyvät maamerkit ja niihin vievät reitit olisi hyvä merkitä omilla väreillään. Heikkonäköisille opaskylteissä voisi olla esimerkiksi tarra, jonka avulla olisi helpompi asemoida itsensä suhteessa karttaan.
Työmaa-aidat ja niiden heijastava huomioraita ohjasivat kulkua hyvin. Etenkin Ratapihankadun uudella linjauksella jalankulun ja pyöräilyn väylä on erotettu selkeästi ajoradasta vankoilla aidoilla, mikä helpotti kulkemista. Pyöräilijöille ja jalankulkijoille toivottiin omia kaistoja, mutta niiden toteuttaminen on tilan vuoksi vaikeaa.
Kulkuyhteyksiä kehitetään yhteistyössä kaupungin kanssa
Tiiviissä kaupunkiympäristössä haasteena on, että pienenkin alueen sisällä saattaa olla useiden eri toimijoiden työmaita, opasteita ja muita merkkejä. Lisäksi katualueiden kunnossapidosta ja esteettömyyden kehittämisestä vastaa usein työmaan sijaan kaupunki.
Tampereen henkilöratapiha -hankkeessa kulkuyhteyksiä ja opasteita on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä kaupungin katuvalvonnan, liikennesuunnittelun ja muiden samoilla alueilla toimivien hankkeiden kanssa.
– Kansalaistestauksessa ilmenneet kehitettävät kohteet korjataan ja kaupungin vastuulle kuuluvat asiat on viety heille tiedoksi. Samalla saimme jatkoa varten tärkeää tietoa siitä, miten esimerkiksi erityisryhmiä voidaan huomioida opasteiden ja kulkuyhteyksien suunnittelussa, Vaalahti sanoo.
– Saimme testauksella paljon hyvää aikaan ja ymmärrystä lisättyä puolin ja toisin. Hyvänä esimerkkinä opaskoirien taito suunnistaa suojatiemerkintöjen mukaan. Asia, joka suunnitteluohjeissamme ei tule esiin. Työmaat ovat haastavia ja kompromisseja joudutaan tekemään. Toisaalta pienilläkin asioilla, kuten selkeillä merkinnöillä, voimme vähentää keskeneräisyydestä aiheutuvaa haittaa, pohtii Raatikka.
Työmaiden ja kulkuyhteyksien kehittäminen jatkuu koko hankkeen ajan. Kulkuyhteyksiä testataan jälleen syksyllä uuden kohderyhmän kanssa.
Lisätietoja Tampereen henkilöratapiha -hankkeesta: vayla.fi/tampereen-henkiloratapiha