Hyppää sisältöön

Rautatie on vaarallinen paikka kävelijälle

Julkaistu 13.6.2014

Häiriötoiminta junaradoilla on viime aikoina lisääntynyt. Vaaratilanteita on syntynyt muun muassa lasten leikkimisen ja luvattomien radanylitysten seurauksena. Kävelijän tulee pitää mielessä, että jokaisella liikkumisvälineellä on oma liikkumisympäristönsä. Rautatiet ovat vain junia varten ja syystä.

Junat ovat nykyään erittäin nopeita ja varsin hiljaisia. Junaliikenteen nopeus ja hiljaisuus ovat sellaisenaan myönteisiä asioita, vaikka ne tekevät junien havaitsemisesta hankalampaa. Junien havaitsemisen vaikeutumisen myötä turvallinen käyttäytyminen rautatiealueilla on tärkeämpää kuin koskaan. Luvaton oleskelu radalla on erittäin vaarallista ja siksi myös laissa kiellettyä.

"Junan lähestymistä voi olla hankala havaita tarpeeksi nopeasti jos on keskittynyt johonkin muuhun asiaan, kuten kännykällä puhumiseen tai kuvien ottamiseen", varoittaa rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen Liikennevirastosta.

Tuominen kertoo, että luvattoman oleskelun lisäksi vaaratilanteita syntyy, kun junarata ylitetään sellaisesta kohdasta, jota ei ole tarkoitettu radan ylittämiseen. Junaradan saa ylittää vain tasoristeyksistä tai ali-/ylikulusta.

Junarata ei ole leikkipaikka

Junaradalla leikkiminen on omalla ja toisten hengellä leikkimistä. Radalle kasatut vieraat esineet voivat aiheuttaa jopa junan suistumisen. Suistumisvaaran lisäksi radalla kuulumattomat esineet voivat lentää arvaamattomasti ohikulkijan tai radalla leikkijän päälle. Myös poliisi on joutunut puuttumaan luvattomaan toimintaan.

"Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on alkuvuoden aikana ollut liki 30 tehtävää, joissa junaraiteilla on ollut henkilöitä tai junarataan on kohdistettu ilkivaltaa", kertoo ylikonstaapeli Risto Maksimainen .

Poliisi muistuttaa, että asiaton liikkuminen ja oleskelu rautatiealueella on laissa kiellettyä ja rangaistavaa. Rangaistuksena määrätään päiväsakkoja. Lasten ja nuorten osalta tehdään aina lastensuojeluilmoitus.

Vaarallisempaa kuin kalliokiipeily

Junien lisäksi rautatiealueilla on muitakin asiattomasta oleskelusta johtuvia vaaroja. Esimerkiksi kiipeäminen vaunujen päälle tai radan läheisyydessä oleviin pylväisiin on vaarallisempaa kuin voisi maalaisjärjellä kuvitella.

"Sähköiskun voi saada myös ilman suoraa kosketusta radan sähköistettyihin osiin, koska suuret jännitteet voivat loikata ilmavälin yli. Kiipeily voi pahimmassa tapauksessa johtaa hengenvaarallisiin sähköiskuihin", Liikenneviraston Tuominen muistuttaa.

Turvallisesti rautateillä

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilla on erityisesti vanhemmille ja ammattikasvattajille suunnattu rautatieturvallisuussivusto, joka tarjoaa tietoa turvallisesta toimimisesta rautateiden läheisyydessä ja tasoristeyksissä.

Faktatiedon lisäksi sivustolla on runsaasti erilaisia pelejä, leikkejä ja tehtäviä, joiden avulla rautatieturvallisuutta voi käsitellä eri-ikäisten lasten kanssa.

Sivusto löytyy osoitteesta www.rautatieturvallisuus.fi .

Muistilista rautatieturvallisuuteen

  • Asiaton oleskelu rautatiealueella on äärimmäisen vaarallista ja siksi kiellettyä laissa.
  • Ilkivalta rautatiellä ei ole ikinä harmitonta, sillä radalle kasatut esineet aiheuttavat riskitilanteita ohikulkijoille ja junan matkustajille.
  • Turvaetäisyys radasta on useita metrejä. Junan kulkemisesta johtuva paine saattaa lennättää kiviä tai muita esineitä suurella nopeudella junan läheisyyteen.
  • Junat ovat kohtalaisen äänettömiä ja etenevät nopeasti. Lisäksi junien jarrutusmatkat ovat pitkiä.
  • Rautatieympäristössä vaanii sähkövaara. Älä kiipeä vaunujen päälle tai sähköradan pylväisiin!
  • Junaradan saa ylittää vain ylittämiseen suunnitteluista paikoista eli tasoristeyksistä tai ali-/ylikulusta. Noudata varovaisuutta tasoristeyksissä katsomalla ja kuuntelemalla tarkkaan ennen radan ylittämistä.

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta