Hyppää sisältöön

Oulun seudulla kerätään palautetta pyöräteiden talvikunnosta mobiilipelin avulla

Julkaistu 3.1.2023 14.54

 

Pyöräilijä talvella.

Väylävirasto ottaa Oulun ja Kempeleen alueella alkuvuodeksi käyttöön mobiilipelin, jolla kuntalaiset voivat ansaita rahaa merkitsemällä kartalle pyöräteiden talvikunnossapidon ongelmakohtia. Palautetta kerätään päivittäin lumenauraukseen, liukkauteen sekä epätasaisuuteen liittyen.

Palautteenkeruu toteutetaan yhteistyössä Autori Oy:n kanssa Crowdsorsa-mobiilipelillä, jonka kartalle pelaajat keräävät havaintojaan pyörätieväylien ongelmakohdista ottamalla niistä valokuvia. Kukin palaute on arvoltaan 50 senttiä, jonka pelaaja ansaitsee tililleen. Maanantaina 23.1. alkava tempaus on käynnissä kaksi kuukautta, ellei 2000 palautteen rajapyykki tule täyteen jo aiemmin.

"Oulun seudun pääpyöräreitillä kokeillaan tämän talven aikana uusia seurantamenetelmiä, ja talvihoidon seuranta pelin avulla on kokeilemisen arvoinen uusi juttu. Kokeilun avulla saadaan hyvää vertailutietoa pääpyöräreittien ja muiden valtion pyöräteiden hoidon tasosta jatkokehittämistä varten", kertoo Väyläviraston maanteiden kunnossapidon asiantuntija Jarkko Pirinen.

"Palautetta keräävä mobiilipelimme yhdessä Oulun seudun pyöräilyagenttitoiminnan kanssa mahdollistavat kuntalaisten tehokkaan osallistamisen. Samalla meille syntyy tarkka ja ajantasainen tilannekuva pyöräteiden talvikunnosta", toteaa Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Miten pääsen mukaan?

Oulun seudun pyöräteiden talvikunnossapidon ongelmakohdista voi ilmoittaa mobiilipelin avulla päivittäin klo 7–22 välillä. Pyörätien kunnossapidon ongelmat merkitään Crowdsorsa-sovelluksessa, joka on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta ja Google Playstä. Osallistua voi kuka tahansa, jolla on älypuhelin.

Kun havaitset pyörätiellä jonkin seuraavista ongelmista, merkitse se pelin kartalle ja ota siitä valokuva:

  • pyörätieväylä auraamatta (väh. 4 cm lunta)
  • muualta aurattua lunta pyörätiellä
  • liukkautta pyörätiellä
  • häiritsevä epätasaisuus pyörätiellä

Kuva, jossa neljä erilaista paikkaa: pyöräväylä auraamatta, muualta aurattu lunta pyörätielle, liukkautta pyörätiellä ja häiritsevä epätasaisuus pyörätiellä.

 

Pelissä nopeus on valttia, sillä 50 sentin palkkio maksetaan jokaisesta ilmoittamastasi havainnosta, kun se on riittävän vakava eikä sitä ole jo merkitty kyseiselle risteysvälille toisen käyttäjän toimesta.

Mobiilipelin avulla tietoa infrasta

Crowdsorsa on Suomessa kehitetty mobiilipeli, jossa pelaajat voivat tehdä erilaisia infraomaisuuden kartoitustehtäviä ja tienata samalla rahaa. Crowdsorsalla on jo 7 500 käyttäjää ja sovellusta on hyödynnetty yli 20 eri kaupungissa.

Lisätietoa

Väylävirasto
maanteiden kunnossapidon asiantuntija
Jarkko Pirinen
puh. 029 534 3339
[email protected]

Crowdsorsa
toimitusjohtaja
Toni Paju
puh. 050 322 6263
[email protected]

Liitteet